NYHETSARKIVET
10 dec 2014 11:44
Pensionsnyheterna: Nu blir det liv bland remissinstanser och lobbyister
Uppgifterna om att MiFid-utredningen kommer att dra till med storsläggan mot finansmarknadens säljare och rådgivare är inte oväntad. Möjligen är den medicin man vill ordinera något starkare än vad patienterna tänkt sig.

Den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman (M) var från början inne på samma linje som Finansinspektionen, som ville ta i med macheten bland ogräset bland finansmarknadens säljare. FI såg att det som kallades individuell rådgivning ofta kom att handla om att erbjuda kunderna samma produkter och ifrågasatte om det inte var andra skäl – läs intjäningen – som ledde dem till de råd som gavs. Dessutom var det tydligt att ju högre ersättningar bolagen betalade, desto troligare var det att det egna bolagets produkter skulle säljas mest.

FI ville ansluta Sverige till den Holländsk-Brittiska axeln som innebar totalstopp för alla osynliga ersättningar som kunde leda till intressemotsättningar. Peter Norman mjuknade lite i slutet av sin period och såg risker med att ”släcka ned en hel bransch” eftersom det i så fall kunde leda till att bankerna tog över hela distributionen och försäljningen av liv- och pensionsprodukter.

FI vilade på hanen och lät utredningen jobba på, även om det inte verkar otroligt att man försett utredningen med information om hur man ser på marknadens funktionssätt. Men utan Normans tvivel har utredningen nu landat i en tuff hållning som definitivt kommer att påverka marknaden. För så snart det kan vara fråga om att en oberoende rådgivare inte sätter kundens bästa framför sitt eget, så uppstår konflikt och då ska det inte vara möjligt att ta emot provisioner eller kickbacks.

Det kommer att ta lång tid innan det etableras en praxis på vad som är fint och fult, tillåtet och otillåtet på finansmarknaden. Men att MiFid-utredningen nu oroar sig mer för avarter inom försäljning och distribution än bankoligopol verkar tydligt, om förhandssnacket är korrekt.

I det osäkra parlamentariska läge som råder är det också svårt att veta om finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tillåter sig att tvivla på totalförbud, som Norman gjorde.

Det är för övrigt lång ifrån klart att det blir Bolund som ska ta emot remissvaren på utredningen. Betänkandet – om det nu i alla delar blir så som den läckta versionen – ska ju tas emot av den som är finansmarknadsminister efter extravalet, om remissrundan ska ges de sedvanliga tre månaderna efter den 29 januari som är utredningens deadline. Det betyder att vi inte har en aning om vilken jordmån som finns för att ta emot ändringar av utredningens förslag när lagrådsremissen ska skrivas.

Så var beredda lobbyister och remissinstanser! Det kommer att krävas vassa pennor för att få Finansinspektionen att byta boxhandskarna mot silkesvantar.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907