Det är vanskligt att basera en lag på avtal som arbetsmarknaden tecknat mellan sig. Det menar Juridiska fakultetsnämnden i sitt remissyttrande över betänkandet En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57).
Juridiska fakultetsnämnden menar att ett grundläggande problem med den föreslagna regleringen är att den utgår från den svenska tjänstepensionsmarknaden, så som den ser ut i dag. Alltså ytterst på hur arbetsmarknadens parter bestämt att den ska se ut. Men det finns, och som utredningen också nämner, inga legala hinder mot att parterna kan komma att organisera tryggandet på ett annat sätt i framtiden.
Utredningens förslag härvidlag bygger på ett antagande om hur saker och ting kommer att förbli i framtiden, och det saknas underlag för ett sådant antagande eftersom frågan är beroende av hur arbetsmarknadens parter agerar i framtiden. Dessutom är tjänstepension ytterst en kostnad för den ena parten som denne kan vilja ändra på genom att anlita en icke svensk konkurrent på den inre marknaden, skriver Juridiska fakultetsnämnden i sitt yttrande.
Den menar därför att utredningens förslag bör anpassas så att den tar höjd också för andra tjänstepensionslösningar än de som finns i dag.
Annorlunda uttryckt kan utredningens lagförslag helt eller delvis vara obsolet så tidigt som 2018 om arbetsmarknadens parter ändrar på de spelregler som utredningen baserar nyssnämnda antagande på, skriver man.