Det är viktigt att en kommande tjänstepensionsreglering träder i kraft redan den 1 januari 2016 och att de bolag som berörs så snart som det bara är möjligt får möjlighet att veta hur regleringen kommer att se ut så att de får tid att anpassa sig. Det menar LO i ett remissyttrande över betänkandet En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57).
LO håller med utredningen om att det är bra att dela upp regleringen mellan försäkringsbolag, som omfattas av Solvens II, och tjänstepensionsföretag, som troligen kommer att omfattas av IORP II. Främst är detta för att värna den svenska modellen för tjänstepensioner.
LO anser, liksom utredningen, att en sådan särskild sektorreglering är nödvändig för att göra det möjligt för arbetsmarknadens parter att skapa anpassade lösningar kring ägandet av avsatta tjänstepensionsmedel, medelsförvaltning och frågor relaterade till avkastning och risk, skriver man i remissyttrandet.
Till skillnad från Solvens II, som är ett fullharmoniseringsdirekt, så verkar det som att en kommande tjänstepensionsreglering inom EU kommer att ge utrymme för nationella variationer i betydligt högre grad. En flexibilitet som LO menar är nödvändig för den svenska tjänstepensionen.
Ett sådant regelverk innebär också att regleringen av de svenska tjänstepensionsinstituten kommer att enkelt kunna förändras i takt med framtida förändringar i tjänstepensionsdirektivet, skriver LO.
Man påpekar också att det är viktigt att det kommer tydliga besked om vad som kommer att gälla, och att det kommer snart. Många tjänstepensionsinstitut har redan börjat anpassa sig för Solvens II-regelverket, eftersom det inte finns några andra alternativ just nu. För deras skull, menar LO, är det nödvändigt att det så snart som det bara är möjligt blir klart med vad som egentligen kommer att gälla för de bolagen.