De historiskt låga räntorna under året har medfört stora ökningar av företagens IAS 19- skulder. Enligt PRI Pensionsgaranti kan det röra sig om ökningar på upp till 20-25 procent. Effekten slår dock inte mot årets resultat utan går mot Övrigt totalresultat/OCI, vilket i praktiken innebär att effekten går mot eget kapital. Det har dock inte någon påverkan på PRI Pensionsgarantis pensionsskulder som är värderade enlig svensk redovisningsstandard.
- Det är lite olika hur bolagen påverkas, men skuldmässigt slår det rätt kraftigt mot våra kunders koncernredovisning, säger Claes Nilsson-Kvick, chef för konsulttjänster på PRI Pensionsgaranti, till Pensionsnyheterna.
- Problemet är att de långräntor som företagen använder för att fastställa sin diskonteringsränta är på en historiskt låg nivå. Vi hjälper våra kunder att ta fram en rimlig diskonteringsränta utifrån aktuellt ränteläge men uppmanar alltid våra företag att förankra nivån med sina revisorer, allt för att undvika fem-i-tolv värderingar, säger Claes Nilsson-Kvick.
Det har även varit stort fokus kring inflationen. Riksbankens långsiktiga inflationsmål är alltjämt 2 procent, men till och med riksbankschefen Stefan Ingves själv verkar nu vackla kring rimligheten i detta.
- Regelverket är tydligt om hur man ska ta fram sin diskonteringsränta. Men precis som under krisåren 2007 och 2011 har vi märkt att många företag ligger inom ett begränsat intervall. I år ligger de flesta av våra kunder med diskonteringsräntor på mellan 2,50 procent och 2,75 procent. Samtidigt har många av våra kunder justerat ned inflationsantagandet från 2,0 procent till 1,5 procent, vilket lindrar effekten av räntesänkningen något. Vår bedömning är att detta är en rimlig nivå om man tittar på historiken 5, 10 och 15 år tillbaka, samtidigt som det stämmer väl överens med marknadens tro på inflationen på lite längre sikt, säger Claes Nilsson-Kvick.
- Vi har sett kraftiga svängningar förut. Men då har det oftast rättat till sig inför nästkommande bokslut. Nu har vi som sagt ett extraordinärt läge som, om man ska tro Riksbanken, kommer att hålla i sig ett tag framöver, säger Claes Nilsson-Kvick.
På PRI Pensionsgaranti har man känt av en ökad oro hos sina kunder.
- Vi märker att diskussionerna med våra kunder har varit mer ingående och djupare. Samtidigt har vi i ökad grad haft direktkontakt med företagens revisorer för att stödja företagen i diskussionerna kring vad som kan anses vara en rimlig nivå när det kommer till diskonteringsränta och inflation, utifrån koncernens specifika förutsättningar.
Det positiva med det låga ränteläget är att börserna har gått bra. Detta märks tydligt i den avkastning som många kunder med pensionsstiftelse har uppnått under året. Detta balanserar upp en del av den effekt som uppstått på grund av sänkt diskonteringsränta, säger Claes Nilsson Kvick.