Alecta och Folksam, två av de största ömsesidiga försäkringsbolagen, har idag i ett gemensamt yttrande till Finansdepartementet gett sin syn på tjänstepensionsreformen.
De båda bolagen välkomnar förslaget att införa ett särskilt regelverk för tjänstepension. Det skulle, enligt bolagen, skapa goda förutsättningar för att generera en bra tjänstepension för sina kunder.
Det förslagna regelverket kommer att stödja långsiktigt sparande och investeringar i svensk ekonomi. Det underlättar framtida affärer inom EU:s inre marknad, skriver man i ett gemensamt pressmeddelande.
Alecta och Folksam välkomnar också möjligheten för försäkringsföretag att kunna omvandla sig till tjänstepensionsföretag. Här vill de två bolagen gå längre än utredaren, och tillåta omvandling utan begränsning i tiden, och i båda riktningarna.
Alecta och Folksam vänder sig dock emot förslaget om en nationell, tillfällig solvensreglering. Istället bör Sverige avvakta resultatet av det arbete med en ny solvensreglering för tjänstepensionsinstitut som redan pågår inom EU.
Det bör påpekas att det är långt ifrån givet att kommissionen kommer att gå vidare med arbetet om kapitalkrav i IORP II och att det därför kan ta lång tid innan några kapitalkrav kan vara på plats.
Att de två bolagen är positiva till att det skapas möjligheter till att omfattas av det nya IORP-regelverket, snarare än försäkringsbolagens Solvens II är en lågoddsare.
Folksams delägda dotterbolag KPA och Alecta är ju de som, tillsammans med AMF, borde stå först i kön för att bli tjänstepensionsföretag och få en annan och troligen lättare reglering än försäkringsbolagen. Frågan är bara om man dessutom lyckas med att slippa ifrån den solvensreglering, som utredare Tord Gransbo, tyckte sig finna behov av att införa, men som Alecta och Folksam nu vill avvakta med.
De försäkringsbolag som har blandade verksamheter och alltså vid sidan av tjänstepension hanterar andra typer av försäkringar, till exempel Skandia och Länsförsäkringar, kommer säkert att skrika i högan sky om det blir som Folksam och Alecta vill ha de nya reglerna.
Det ska bli intressant att se hur regeringen, vilken det nu blir, väljer att hantera frågan.