I och med sitt remissyttrande om en tjänstepensionsreglering så ger Finansinspektionen, FI, stöd åt Skandias remissyttrande från häromdagen. Och köp över i stort sett alla andra aktörer på tjänstepensionsmarknaden. Precis som FI menade Skandia att man inte skulle särskilja tjänstepensionsverksamhet från annan försäkringsverksamhet.
Skandia reserverade sig mot Svensk Försäkrings gemensamma remissvar och skrev i ett eget svar att det bör vara samma kapitalkrav för tjänstepensionsbolag som för försäkringsbolag.
Ett likvärdigt kundskydd och konkurrens på lika villkor är den röda tråden i Skandias syn på tjänstepensionsföretagsutredningens betänkande. Därför ska kapitalkraven vara likvärdiga för försäkrings- och tjänstepensionsföretag, menar Skandia i sitt remissvar.
Den enskilde måste få samma skydd för sin tjänstepension oavsett om den råkar hamna i ett försäkringsföretag som lyder under Solvens 2-reglerna, eller i ett tjänstepensionsföretag som lyder under IORP-reglerna. Den enskilde kan inte förväntas vara insatt i skillnaderna mellan olika EU-regelverk. Därför måste lagstiftaren ta ansvar för att skydda framtidens pensionärer, i båda regelverken, säger Bengt-Åke Fagerman, Skandias koncernchef, i en kommentar.
Skandia menar att olika regler skulle leda till en snedvriden konkurrenssituation. Och det är naturligtvis inte särskilt anmärkningsvärt att Skandia tycker så. De är ett av få stora försäkringsbolag som inte har en stark position på tjänstepensionsmarknaden och de skulle också mycket riktigt få svårt att konkurrera med tjänstepensionsinstitut om de själva skulle få följa Solvens 2. Ett bolag som Folksam är ju i praktiken redan uppdelat så att deras livdel kan följa Solvens 2, medan KPA Pension inte har några problem att kvala in under IORP 2, varför de inte har några problem med en sådan uppdelning.