Till årsskiftet försvinner avdragsrätten för privat pensionssparande. Men det finns undantag, och när man räknar efter så är det faktiskt många som också framöver har rätt till avdrag. Nu kan de bli en lockande marknad för försäkringsbolagen.
Anställda utan pensionsrätt i anställning och skattskyldiga som har inkomst av aktiv näringsverksamhet ska också i fortsättningen kunna göra avdrag för pensionssparande. Cirka 90 procent av de anställda i Sverige har tjänstepension genom sin arbetsgivare. Men 10 procent är ganska många, närmare bestämt 430 000 personer under 2013 enligt statistik från SCB. Därutöver finns cirka 750 000 enskilda näringsidkare och 116 000 fysiska personer som är delägare i handelsbolag, enligt beräkningar från Finansdepartementet.
Det är närmare 1,3 miljoner personer. Även om många av egenföretagarna har låga inkomster och därmed inte har så mycket att göra avdrag för så är det ändå en marknad på omkring en halv miljon människor. Färre än dagens drygt två miljoner privata pensionssparare, men inte något föraktligt antal
- Jag tror att siffran är överdriven då man bara ser ut att ha räknat de som omfattas av kollektivavtalad tjänstepension. Många anställda i företag utan kollektivavtal har ändå tjänstepension. Men även om jag ställer mig skeptisk till antalet som saknar pensionsrätt i anställning så är det klart att det är en tillräckligt stor grupp för att det ska finnas bolag som är intresserade av den affären. Det finns ju bolag som valt att stänga sitt privata pensionssparande helt, men på Skandia har vi valt att ha kvar erbjudandet just med tanke på att den här gruppen behöver ett bra lösning för sin pensionsframtid, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, till Pensionsnyheterna.
Enskilda näringsidkare har länge varit intressanta för försäkringsbolagen. Men den knappa halvmiljonen anställda som inte har tjänstepension kan vara en intressantare kundgrupp för många. Men det finns hinder.
- Enskilda näringsidkare tycker jag att vi redan är duktiga på att hjälpa till bra lösningar. Men det är svårare med de som saknar tjänstepension. Skatteverket har en ganska luddig definition av hur avdraget ska hanteras. Bland annat tycks man behöva ha varit anställd utan tjänstepension under hela året, så byter man arbetsgivare under året så riskerar man att mista avdragsrätten, säger Mattias Munter.
Han tycker att Skatteverket borde förenkla sitt regelverk så att det blir tydligare för de som har rätt att göra avdrag att de faktiskt kan det.
- Som det ser ut nu kräver det ytterst vakna kunder. Men det här är en grupp som särskilta behöver pensionssparandet, och då tycker jag att det vore bra om Skatteverket kunde hjälpa till genom att göra klart vilka regler det är som gäller för det, säger Mattias Munter.