Förslagen om provisionsförbud som lades fram av Värdepappersmarknadsutredningen är hårdare än vad många trott eller hoppats på. Men det finns också en stor marknad som undantas av de nya hårdare reglerna. I praktiken all förmedling gentemot företag kommer också i fortsättningen att kunna innehålla provisioner, så länge kunderna informeras om det och förmedlaren inte kallar sig oberoende.
- Vad vi har gjort är att föreslå ett provisionsförbud som är ganska strikt. Det är konstruerat som ett förbud att ta emot några ersättningar från andra än kunden om det kan påverka kunden negativt, säger Ann-Christine Lindeblad, som var särskild utredare i Värdepappersmarknadsutredningen, till Pensionsnyheterna.
Grundsynen är att provisioner är negativa för kunden. Även om man i utredningen kan tänka sig situationer där det möjligen kan vara tillåtet.
- Ibland så påverkar inte provisionen rådgivningen negativt. Det kan vara i situationer när förmedlaren inte har någon möjlighet att åsidosätta kundens intresse beroende på om de får provision eller inte, säger Ann-Christine Lindeblad.
Förslaget är utformat för att vara så flexibelt som möjligt och därför överlåts rätten till avgöra vad som är negativt för kunden eller inte till Finansinspektionen istället för att infoga en lista över produkter eller situationer i lagstiftningen.
- Finansinspektionen får vara uppmärksam på utvecklingen. Ser man att det kommer en ny produkt eller ett nytt sätt att sälja så är det upp till dem att avgöra om det är negativt för konsumenten eller inte, säger Ann-Christine Lindeblad.
Det här förslaget går betydligt mycket längre än det minimikrav som finns med i MiFID II-direktivet. Men det gäller bara för icke-professionella kunder, i praktiken privatpersoner. För företagskunder föreslår utredningen att EU-direktivets minimireglering ska gälla.
- Vad vi talar om när vi säger icke-professionella kunder är konsumenter. Och det finns tydliga definitioner av vilka som omfattas av de benämningarna. Främst är det privatpersoner, även om man kan tänka sig att det finns pyttesmå företag som också är icke-professionella, säger Ann-Christine Lindeblad.
Minimiregeln som alltså kommer att gälla för de flesta kontakter med företag innebär ett provisionsförbud för oberoende rådgivare. Företag som stryker oberoende från sina visitkort slipper dock både provisionsförbud och kravet på att ha ett tillräckligt stort antal produkter från olika aktörer i sitt sortiment.