I dag presenterade Socialdepartementet promemorian En jämnare och mer aktuell utveckling av inkomstpensionerna, Ds 2015:6. I den föreslås ett antal åtgärder för att göra balanseringen, den så kallade bromsen, i pensionssystemet mindre volatil.
Problemet med balanseringen är att det nuvarande systemet gör att den slår till med en viss fördröjning och också onödigt kraftigt. Därför vill man nu dämpa balanstalet och införa ett enklare inkomstindex för att stävja detta. Förslagen ger enligt promemorian en jämnare och mer aktuell utveckling för de utbetalade inkomstpensionerna samtidigt som beräkningarna blir enklare och mer transparanta.
Pensionsutvecklingen de senaste åren varit påtagligt volatil, skriver man i utredningen, och att det skulle kunna ske så kraftiga svängningar i systemet var inget man räknade med när de nuvarande reglerna infördes. För att lösa problemet föreslås nu att balanseringen begränsas till en tredjedel, alltså att balanseringen bara blir en tredjedel av årets balanstal. Det gäller både negativa och positiva förändringar.
Den dämpade negativa balanseringen gör att det tar längre tid att åtgärda uppkomna underskott i systemet. Den dämpade positiva balanseringen har motsatt effekt, dvs. den bidrar till att man inte betalar ut alla överskott direkt och därmed sparas en del av överskotten i systemet, skriver man.
Inkomstindexet beräknas nu utifrån ett genomsnitt av de tre senaste årens reala utveckling av konsumentprisindex, KPI. Avsikten med det är att få en jämnare utveckling, men samtidigt ger metoden en eftersläpning i förändringarna. De förändringar som görs i pensionssystemet är alltså till viss del baserade på händelser för tre år sedan, i genomsnitt en halv konjunkturcykel bort.
I promemorian föreslås det därför att inkomstindex ska utgå från förändringen i snittinkomsten mellan de två närmast föregående åren, och utan justering för förändring i KPI. Det skulle ge en både enklare och aktuellare utveckling.
Promemorians förslag bygger på ett ursprungligt förslag från Pensionsmyndigheten. Enligt förslaget ska ändringarna träda i kraft redan inför nästa år.