I dag meddelades världens aktieförvaltare att Sjunde AP-fonden är sugna på att få anbud på förvaltare som vill förvalta den närmast svindlande summan på 230 miljarder kr i globala aktier.
- Det handlar om vår indexmaskin som vi nu går ut och handlar upp. Vi söker tre olika förvaltare, men förbehåller oss rätten att dela upp mandaten mellan dem efter vad vi finner lämpligast, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden, till Pensionsnyheterna.
I dagsläget förvaltas indexportföljen at State Street, Northern Trust och Handelsbanken. Tanken är nu att man ska gå ut och se om man kan få tjänsten utförd av nya eller samma förvaltare som tidigare.
Enligt Richard Gröttheim har kostnaden för förvaltningen gått ned sedan fonden startades, något som dels beror på att fonden svällt i storlek i takt med att den tillförts mer kapital och genererat avkastning, dels för att förvaltarna säljer sina tjänster billigare nuförtiden.
- Marginalkostnaden närmar sig noll vilket kan ses som ett tecken på att konkurrensen fungerar på marknaden, säger han.
Den intäkt som förvaltarna kan göra är att låna de aktier man förvaltar åt fonden för blankningar och aktielån, något som gör att de kan tjäna pengar på operationen, trots att Sjunde AP-fondens sparare slipper betala för förvaltningen. Den sker för övrigt sker i riktiga aktier och i normalfallet inte i någon typ av syntetiska instrument.
AP 7 tillhör en av de absolut största spelarna på världens kapitalmarknader och är en prestigekund för de stora förvaltarna. På frågan om förvaltarna nu rullar ut röda mattan för att erbjuda sina tjänster till den svenska ickeväljarfonden, svarar Richard Gröttheim snabbt:
- Yes!
Nu finns det inte mer än 7-8 förvaltare i världen som kan ta sig an ett så stort uppdrag, vilket gör att antalet potentiella anbudsgivare blir begränsat.
Rent praktiskt skulle man kunna tänka sig att välja att bara välja ut en förvaltare för hela portföljen, men enligt Richard Gröttheim vill man minska risken genom att dela upp uppdraget i tre delar.
- Indexförvaltning en konst som man kan klara av olika väl hos de olika förvaltarna. Det kan då till exempel handla om hur man väljer att återinvestera utdelningar eller hur snabbt man agerar för att anpassa sig till förändringar i marknadsvikterna i världens länder, något som kan ge avvikelser mot index. Av det vi hittills sett så kan det vara kortsiktiga skillnader mellan dem, men sett i ett längre perspektiv går det inte att säga att någon varit bättre än någon annan av dem vi haft hittills, säger han.
Nu vill man att förvaltarna kommer in med anbud senast den 13 mars. Därefter kommer de att utvärderas och man räknar med att skriva kontrakt efter sommaren.