NYHETSARKIVET
12 feb 2015 12:31
Stora krav på förmedlarna vid provisionsförbud
Försäkringsförmedlare kan också i fortsättningen få provision för delar av de tjänster som de gör för sina uppdragsgivare. Men kraven är höga och det är upp till förmedlarbolagen att visa att de har rätt till provision. Det berättade Johan Lycke, sekreterare i MiFID II-utredningen, vid Terminsstart Pension som arrangerades i dag.

Utredningen har föreslagit att det ska bli förbjudet att ta emot provision för rådgivning till icke-professionella kunder. Och i samband med det har det påpekats att en del av förmedlarnas verksamhet gentemot kunderna inte är rådgivning och att de då också i fortsättningen bör ha rätt att få provision för dessa.

Johan Lycke håller med om att det kan vara så. Men det är helt och hållet upp till förmedlarbolagen att visa att de har rätt till ersättningen.

- Visst kan de ha verksamhet som inte är rådgivning, och som då inte omfattas av provisionsförbudet. Det kan röra sig om administrativa eller rent exekverande tjänster. Men i sådana fall ska de tjänsterna hållas tydligt åtskilda från rådgivningen och det är upp till bolagen att visa för Finansinspektionen att de inte omfattas av förbudet, säger Johan Lycke.

Han menar att kraven som kommer att ställas på bolagen kommer att vara ganska hårda. Inte minst gäller det balansgången mellan rådgivning och exekverande, execution only, tjänster, som inte omfattas av förbudet eftersom de saknar rådgivningsinslag.

- Man kan tänka sig en rådgivningssituation där man inte genomför ett avtal utan kunden går sen hem och väljer det man pratat om på ett fondtorg. Men det är lite för genomskinligt för att det ska kunna ses som en ren exekvering, säger Johan Lycke.

En rådgivning som slutar med att kunden själv, helt och hållet utan förmedlarens hjälp, bestämmer vad för produkt han eller hon ska välja kan teoretiskt sett undantas från förbudet.

- Men då måste du kunna visa för Finansinspektionen att det är en sådan situation, säger Johan Lycke.

Han håller med om att förslaget så som det är utformat i utredningen slår olika hårt mot olika bolag.

- Provisionsförbudet slår hårdast mot de bolag som är fristående och inte ingår i någon koncern. De förmedlare som inte har egna fonder och de fondbolag som inte har någon egen distribution, säger Johan Lycke.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907