Nästan hälften av de i åldern 20 till 35 år anser att de har dåliga eller mycket dåliga kunskaper om pension. Bara 16 procent tycker att deras kunskaper är bra eller mycket bra. Unga kvinnor skattar sina kunskaper betydligt lägre än unga män. Däremot har budskapet att vi kommer att behöva jobba längre upp i åren nått fram, knappt 6 av 10 tror att de kommer behöva jobba längre än sina föräldrar. Det visar en undersökning som AMF låtit göra.
När AMF frågade unga vilka faktorer de tror är viktigast för att få en bra pension hamnade ett eget sparande i topp. Unga kvinnor svarade i större utsträckning än männen att ett eget sparande behövs. Hög lön hamnade på andra plats, följt av att engagera sig och göra rätt pensionsval. Att ha en tjänstepension hamnade först på fjärde plats.
Det är naturligtvis bra att själv spara till sin pension om man har möjlighet, men det viktigaste är att förstå att det är hur mycket man jobbar, vilken lön man har och om man har tjänstepension som kommer vara mest avgörande för pensionen. Baskunskaper om hur pensionen byggs upp över livet borde läras ut i gymnasiet och vara en del av samhällskunskapen, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom, AMF, i en kommentar.
Det faktum att vi kommer att behöva jobba längre i framtiden för att bibehålla dagens pensionsnivåer verkar ha nått fram bland unga. 57 procent tror att de kommer att behöva jobba längre än sina föräldrar och 29 procent att de kommer att jobba ungefär lika länge. Bara 6 procent tror att de kommer att sluta jobba tidigare än sina föräldrar.
Det är verkligen positivt att så många unga har förstått att pensionering vid 65 inte kommer att gälla i framtiden. Med rätt inställning och goda baskunskaper om pension kan man fatta genomtänkta beslut längre fram i livet, säger Carina Blomberg.