Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm skriver i ett svar på Erik Lidéns kritik att det är beklagligt att premiepensionssparare råkat ut för att deras kapital flyttats utan deras vetskap, men att det inte är möjligt för myndigheten att göra något för att upphäva flytten.
Hon förstår att Erik Lidén är upprörd över att drygt två miljarder kr flyttades ut ur en fond hans bolag förvaltar.
Men svaret på Erik Lidéns fråga är att vi inte alls kunnat återföra pengarna till hans fond. Fondbytena på pensionsspararnas premiepensionskonton har genomförts av ett förvaltningsföretag med hjälp av den personliga koden för identifiering. Den var möjligt att använda vid fondbyten på webben fram till februari 2014. Pensionsmyndigheten skickar den personliga koden till pensionsspararens folkbokföringsadress. Pensionsspararna har i det här fallet lämnat sin kod till ett förvaltningsföretag, som sedan använt koden för att begära fondbyten skriver hon i en kommentar på Erik Lidéns debattartikel.
Man kunde tidigare lämna sin personliga kod för underskrift och godkännande till någon man litar på när man behöver hjälp, men det görs på eget ansvar och är förenat med en risk om koden missbrukas. De aktuella fondbytena har beställts och godkänts med respektive sparares personliga kod. Ur den synvinkeln var bytena alltså helt korrekta. Det är pensionsspararen som bestämmer över sitt eget premiepensionssparande. Därför har vi ingen rätt att på eget initiativ underkänna ett fondbyte som beställts och godkänts på ett korrekt sätt och sedan flytta pengarna till en annan fond. Vi kan helt enkelt inte byta fonder åt folk hur som helst.
Hon påpekar också att Pensionsmyndigheten dels har gjort mycket för att försvåra den här typen av händelser de senaste åren och att man dessutom aktivt gått ut och varnat sparare från att använda sig av den typen av förvaltningsbolag som genomförde den aktuella flytten.