Det är inte bara SPV som tar tillfället i akt att diskutera pensioner omkring internationella kvinnodagen. Också AMF har räknat på kvinnors inbetalning till tjänstepension. Och kommit fram till att de är markant lägre än mäns, i genomsnitt bara 77 procent av mäns.
Statistiken är baserad på cirka en miljon av AMF:s kunder. Lägre löner i kvinnodominerade yrken samt deltidsarbete är de främsta orsakerna. Störst är skillnaderna mellan unga.
Hur mycket som sätts av till tjänstepensionen beror på hur mycket man har i lön, hur mycket man arbetar och vilket avtal man har. Inom premiebestämd kollektivavtalad tjänstepension får den som har lön över 7,5 inkomstbasbelopp en extra stor inbetalning till sin tjänstepension. På lönedelar över denna gräns betalar arbetsgivaren in 30 procent till tjänstepension och för lönedelar under gränsen avsätts 4,5 procent till tjänstepension.
AMFs statistik visar att bland privatanställda arbetare är det fem gånger så vanligt att män får en extra stor pensionsinbetalning jämfört med kvinnor, 10,5 procent av männen respektive 2,1 procent av kvinnorna. 30 procent av alla yrkesverksamma kvinnor arbetar deltid jämfört med bara 11 procent av männen enligt SCB. Av de privatanställda arbetarna arbetar över 45 procent av kvinnorna och 15 procent av männen deltid. Här är det vanligt med ofrivillig deltid.
Att det är så här stora skillnader mellan kvinnors och mäns inbetalningar till tjänstepension är problematiskt. Det beror dels på att många kvinnor deltidsarbetar, dels på att traditionellt kvinnliga arbetaryrken till exempel inom handeln har lägre löner än i den mansdominerade byggnads- och tillverkningsindustrin, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF, i en kommentar.
Skillnaderna mellan mäns och kvinnors inbetalningar till tjänstepension är störst bland yngre i åldrarna 25 till 34 år. Enligt SCBs arbetskraftsundersökningar 2014 är det vanligare att unga kvinnor arbetar ofrivillig deltid, till exempel inom hotell och restaurang samt vård och omsorg.