Pensionerna ska jämna ut köns-, klass- och andra klyftor i stället för att som nu cementera dem. Det skriver Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco, partiledare för Feministiskt initiativ, på SvD Brännpunkt.
Partiet, som fick 3,12 procent vid riksdagsvalet 2014, vill reformera pensionssystemet på flera punkter. Bland annat genom att göra det enklare att nå full intjäning. Som det är i dag har kvinnor och utrikes födda svårt att nå upp till full pension.
Även utrikes födda har ofta svårt att nå full pension. Till och med för dem som arbetat i Sverige sedan trettioårsåldern är det omöjligt att komma ikapp. Feministiskt initiativ tycker inte att det är rimligt utan vill se över möjligheten att låta de bästa 20 åren i yrkeslivet styra slutpensionen. Vidare bör andra beräkningsgrunder än 40 års heltidsarbete tas i beaktande för att uppnå full pension. På så sätt skulle det finnas möjligheter att göra val att under perioder av sitt liv gå ner i arbetstid för exempelvis barn eller studier, utan att det får allvarliga konsekvenser för pensionerna, skriver Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco.
Dessutom menar Feministiskt Initiativ att garantipensionen är för låg.
Över hälften av de kvinnor som nu går i pension kommer att få garantipension som ligger på mellan 5 000 och 8 000 kronor i månaden netto. Det är alltså under EU:s gräns för fattigdom som ligger på 10 800 kronor i månaden! Garantipensionen bör omedelbart höjas, skriver man i debattartikeln.
Det man vill göra är att ändra beräkningsgrunderna för pension så att ersättningsnivån baseras på de 20 bästa åren och ersätta bromsen i pensionssystemet med ett jämställt, jämlikt och hållbart system. Dessutom bör åldersgränsen för socialförsäkringar ändras för att möta faktisk pensionsålder. Utöver detta vill de införa skattelättnader motsvarande jobbskatteavdrag för dem med låga pensioner och höja golvet i garantipensionen till EU:s fattigdomsgräns.