NYHETSARKIVET
11 mar 2015 11:43
Tjänstepensionsbeskattningsutredningen duckar för flytträttsfrågan
Enligt Michael Runnakko, expert i Tjänstepensionsbeskattningsutredningen, kommer utredningen, såsom det ser ut nu, inte att lämna några förslag alls om inflytt av flera försäkringar till en enda. Det är något som många hoppats på, men enligt Michael Runnako kommer det troligen inte att bli något av den saken.

- Vi har fått mycket strikta direktiv från ordförande Hases Per Sjöblom om att prioritera mycket hårt för att se till att utredningen kommer att vara klar i tid. Det gör att frågan om skattekonsekvenser vid flytt inte kommer att behandlas i utredningen, säger Michael Runnakko, expert i utredningen, till Pensionsnyheterna.

Det här betyder att alla som hoppats på att frågan om flytt och sammanläggningar av fribrev skulle lösas av utredningen, kommer att bli besvikna. Bland de besvikna finns bland annat Svenskt Näringsliv, som så sent som i november uttryckte hopp om att via utredningen få möjlighet att öppna för flytt mellan försäkringar över olika avtalsområden.

Enligt Michael Runnakko kan utredningens ordförande komma att föreslå att de frågor som man inte klarat av att lösa, eller saknat uttryckliga direktiv för, istället hänskjuts till en eller flera nya utredningar.

En ny utredning kommer att behöva ett nytt regeringsbeslut om tillsättande, en ny utredare och ett nytt sekretariat och direktiv, vilket kommer att ta tid att ordna fram. Det gör att frågan kan komma att vara olöst ytterligare ett antal år, kanske så länge som 2018 eller 2019, gissar Michael Runnakko.

Det som kommer att presenteras av utredningen kommer inte heller att vara särskilt ”revolutionerande” enligt Michael Runnakko.

- Det blir mest fråga om förtydliganden och en hel del redaktionella bearbetningar av befintliga lagar för att skapa mer enhetlighet i lagstiftningen i syfte att också förbättra skatteneutralitet mellan de olika tryggandeformer som finns inom tjänstepension, säger han.

Regeringen beslutade om utredningsdirektiven för tre år sedan, den 29 mars 2012. Sedan dess har utredningstiden förlängts två gånger, bland annat för att den ursprungliga ordföranden hoppade av och man fick leta upp en ny. Uppdraget ska nu redovisas senast den 30 juni 2015.

Mycket tyder nu på att den som väntat på något gott väntat alldeles för länge – på ingenting.

Det främsta avtrycket från utredningen inför framtiden kan vara att man valde ett osedvanligt långt namn.
Tjänstepensionsbeskattningsutredningen innehåller 38 bokstäver, vilket antagligen är rekord.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907