Skandias Plånboksindex visar en rekorduppgång i hushållens optimism kring den egna ekonomin i början av 2015. Det är den största kvartalsvisa ökningen sedan januari 2008.
Men hushållen börjar inte konsumera, trots rekordlåg ränta.
- Vi har sett den här trenden ända sedan botten i oktober förra året. Man kan kanske se den ökade positiva synen på en återgång till business as usual. Men vi hade inte väntat att det skulle vara så galet positivt, säger Skandias beteendeekonom Jeanette Hauff, till Pensionsnyheterna.
De flesta ser väldigt positivt på sin egen ekonomi. Och tvärt emot alla förståsigpåare så visar undersökningen att hushållen inte tänker börja amortera, inte tänker konsumera mer än tidigare och att man fortfarande föredrar att placera pengarna på börsen. Alltså precis tvärt emot vad alla signaler ger vid handen.
- De ekonomiska signalerna är väldigt komplexa just nu. Nu när man märkt att den egna ekonomin inte försämrats så fortsätter man som vanligt, säger Jeanette Hauff.
Hon menar alltså att de psykologiska effekterna är viktigare än de signaler som bland annat Riksbanken gett. Och frågan är vad en möjlig ytterligare sänkning av reporäntan kan tänkas få för effekt.
- Räntevapnet biter helt uppenbart inte. Folk vill inte konsumera eller amortera och risken är att man som sparare tvingas ut på allt mer riskfyllda investeringar, utan att man inser det för att få någon avkastning, säger Jeanette Hauff.
PN: Men vad ska man då göra för att få hushållen att börja konsumera?
- Ja, säg det. Vi har ganska bra forskning på hur hushållen uppför sig vid ett ränteläge på tre till åtta procent. Men den nivån där vi är i dag är helt oskrivet. Fungerar fortfarande de gamla sambanden?, avslutar hon.