Svensk Försäkring är, måhända föga förvånande, mycket kritiska till förslaget att ta bort avdragsrätten för privat pensionssparande.
Enligt förslaget ska avdragsrätten, som redan i år sänktes från 12 000 kr till 1 800 kr, tas bort helt från och med nästa år. Men Svensk Försäkring avstyrker förslaget som man menar är för dåligt utrett mot bakgrund av att det påtagligt förändrar förutsättningarna för privat försäkringssparande och därmed får konsekvenser för både privatekonomi och samhällsekonomi som är svåra att överblicka.
I promemorian nämns att det finns skäl att spara privat till sin pension, särskilt för individer som vid pensioneringen kommer att ha en låg ersättningsgrad från allmän pension och tjänstepension. Det saknas däremot en analys av vad en slopad avdragsrätt kommer att ha för konsekvenser på det privata sparandet. I promemorian hänvisas till studier på amerikanska data som visar på en substitution mellan sparande i pensionsförsäkringar och andra sparformer. Det bör dock framhållas att socialförsäkrings- och pensionssystemen skiljer sig åt väsentligt mellan USA och Sverige. I USA ligger det till exempel ett betydligt större ansvar på den enskilde att klara sin egen försörjning vid en framtida pensionering och hen är därmed också på ett helt annat sätt medveten om behovet av att spara långsiktigt till sin pension, skriver man i remissvaret.
Svensk Försäkring påpekar att avdragsgillt pensionssparande har ett antal utmärkande drag som är unikt för en individuell sparprodukt. Dels kan den inte tas ut före 55 års ålder och dels går inte tillgången att belåna. Två saker som garanterar långsiktighet och att sparandet verkligen används till pensionen. Ska den här produkten tas bort borde det utredas vilka skattemässiga förutsättningar som krävs för att nya sparprodukter som fungerar som pensionssparande ska kunna tas fram, menar organsiationen.
Enskilda näringsidkare och andra som saknar pensionsrätt ska också i fortsättningen kunna göra avdrag för individuellt pensionssparande. Men Svensk Försäkring menar att det är osäkert om försäkringsbolagen kommer att kunna ta emot dem.
Dessa grupper kan vara alltför små för att motivera den särskilda hantering som krävs för att fortsätta erbjuda lösningar enbart för dem. Det innebär att de inte kommer att kunna ges samma möjligheter till val av pensionslösningar som anställda med tjänstepension. Förutsättningarna för pensionssparande skiljer sig då åt mellan associationsformerna. Denna aspekt är inte beaktad i förslaget.