På Finansinspektionen, FI är man nöjda över de föreslagna rekommendationerna från Svensk Försäkring om informationsgivning i samband med flyttar av pensionskapital.
- Vi har ju varit involverade i det här så vi visste vad vi hade att förvänta oss. De här rekommendationerna kommer att göra så att bolagen samarbetar och det kommer att förenkla flyttar av pensionskapital en hel del, säger Göran Ronge, aktuarie på Finansinspektionen, till Pensionsnyheterna.
De här rekommendationerna är första steget till en mer konsumentanpassad information i samband med flytt av pensionskapital.
Redan i april ska de här rekommendationerna kompletteras av en uppsättning konsumentanpassade nyckeltal som en fristående expertgrupp under ledning av Gunnar Olsson håller på att ta fram.
- Då ska man bland annat presentera ett Normanbelopp som är anpassat till försäkringar och som gör det enklare att se vad försäkringarna faktiskt kostar, säger Göran Ronge.
Idag används normanbeloppet på fonder för att åskådliggöra de faktiska kostnaderna på sparandet genom att räkna om avgifterna för tio års sparande vid en viss schablonbaserad avkastning. Och det vill man alltså se också för försäkringar.
- Grundidén är att visa att avgifterna, som verkar rätt så små i antal procent, kan bli väldigt mycket i kronor över tid, säger Göran Ronge.
Den 10 juni ska Svensk Försäkrings styrelse besluta om att godta rekommendationerna för att de sedan ska träda i kraft vid årsskiftet.
PN: Varför vänta ändra till årsskiftet med att införa rekommendationerna?
- Det undrade vi också. Men försäkringsbolagen behöver tid för att genomföra anpassningar till de här rekommendationerna. Vi hade gärna velat se att det infördes snabbare men vi fick ge oss på den punkten, säger Göran Ronge.