Skandia har beslutat att flytta delar av sin verksamhet från Sverige till Litauen. Skandias koncernchef Bengt-Åke Fagerman ser etableringen i Litauen och utflyttningen av tjänster till ett land med lägre kostnader, som ett nödvändigt steg att ta för att nå de besparingsmål som man fattat beslut om och också kommunicerat.
Förändringen kommer att beröra 70 tjänster som idag finns i Sundsvall, Göteborg och på dotterbolaget Skandikon i Malmö.
Han vill inte gå in på exakt vilken typ av tjänster förändringen berör utan säger bara att det handlar om administrativ kundservice.
- Det handlar alltså inte om personer med rena kundkontakter, de kommer fortsatt vara kvar i Sverige. Det handlar inte heller om något telefonkundcenter utan det rör tjänster av mer backoffice-karaktär. Men jag vill inte i detalj nämna vilka de är i dagsläget, innan vi genomfört förhandlingar med de berörda fackliga organisationerna, säger han till Pensionsnyheterna.
- Det här är ett led i vårt effektiviseringsprogram vi nu genomför i koncernen som ska vara på plats till 2018. Vi ser det här som ett led i utvecklingen. Vi ser vad som händer med priserna i marknaden och om vi ska vara konkurrenskraftiga framöver så måste vi anpassa oss, säger han.
Skandia kommer nu att starta ett nytt bolag i Litauen och börja bemanna upp det. Enligt Bengt-Åke Fagerman handlar det inte om lönedumpning utan att man kommer att anpassa sig till de villkor som råder i Litauen där man har en väl fungerande reglerad marknad och en bra rekryteringsgrund.
På frågan om det blir möjligt för anställda att flytta till Litauen och fortsätta att jobba där, säger han att det kan finnas möjligheter för det.
- Men då är det de villkor som gäller där som ska gälla, säger han och nämner att kostnaden för att ha anställda i Litauen är hälften så hög som i Sverige.
Utflyttningen till Litauen ska enligt Bengt-Åke Fagerman ses som en första fas, som ska utvärderas.
- Om det faller väl ut vill vi fortsätta, säger han.
Skandias planer blev kända genom att facket FTF under gårdagen gick ut med ett pressmeddelande där man kritiserar utflyttningen. Då är det värt att ha i minnet att de fackliga organisationerna i samarbete med avtalsparterna gått i bräschen för de nya och billigare pensionslösningar som skapades i samband med att till exempel de nya tjänstepensionsplanerna skapades. De har ju efter anslutningsförfaranden och upphandlingar bidragit till att sänka priserna kraftigt i hela pensionsbranschen.
Effekterna av det ser vi nu, när bolagen måste anpassa mun efter matsäcken. Prispressen lär fortsätta.