NYHETSARKIVET
2 apr 2015 11:44
Allt fler tar ut tjänstepension i förtid
Knappt var fjärde pensionär, 24 procent, tar ut tjänstepensionen på högst tio år. Det är en ökning från förra året då motsvarande siffra var 20 procent. Det visar nya beräkningar från Collectum som presenteras i dag.

Det är svårt att säga generellt om det är en bra eller dålig idé att ta ut tjänstepensionen under en begränsad tid, det beror helt enkelt på om man lever längre eller kortare än medellivslängden. Försäkringsbolagen beräknar att den som går i pension vid 65 år har en livslängd på ytterligare 22 till 24 år. Men risken är uppenbar att det är mycket liv kvar i slutet på tjänstepensionen om man väljer tidsbegränsade uttag.

- En allmän känsla är att när man införde det här med temporära uttag, då tänkte man nog på små fribrev. Och så var det nog de första åren, det var slattar på 30, 40 kronor i månaden. Men vi började se att allt fler väljer att ta ut hela sin tjänstepension under en begränsad tid, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, till Pensionsnyheterna.

För en person som vid sin 65-årsdag väljer att ta ut tjänstepensionen på fem år innebär det en tjänstepension på 13 000 kronor per månad under fem år, men ingen tjänstepension alls därefter. Om samma person i stället väljer ett livslångt uttag blir tjänstepensionen 3 500 kronor per månad från 65-årsdagen och resten av livet. Det låter onekligen roligare att få ut 13 000 kr i månaden än 3 500 kr. Men då är det en hel del som man inte tänker på menar Tomas Carlsson.

- Många känner att det är mina pengar, man tycker att jag tar ut pengarna nu för då kan jag använda dem medan jag fortfarande är pigg. Men vi blir piggare, och lever längre. Man ska ju leva i snitt 23 år efter 65 års-dagen. Och bränner man tjänstepensionen på fem år, då ska man leva de resterande 17, 18 åren på den allmänna pensionen, säger han.

Det kan också vara en rätt dålig affär rent ekonomiskt.

- Man tar ut pengarna på kort tid och tänker att man ska kunna resa och så. Jag kan tänka mig att man inte tänker igenom skattekonsekvensen. Och det märker man inte för att man hade den är skatten som löntagare också. Man tänker att man hade samma skatt som förut och tänker inte på att man annars skulle kunnat komma under brytpunkten, säger Tomas Carlsson.

Från Collectums sida har man försökt lyfta den här frågan och få de som är på väg att gå i pension att fundera över hur man vill göra sina uttag.

- Vi försöker lyfta fram det här och visa att man ska tänka på det. Flera har uppmärksammat detta, så jag tror att det kommer att diskuteras mer. Flera har börjat titta på uttagsrådgivning, något som jag tror vore väldigt bra. Men vem betalar och hur betalas det? På sikt tror jag att uttagsrådgivning kommer, men frågan är om det på två år, fem år eller tio års sikt, säger Tomas Carlsson.

Uppgifterna som ligger till grund för Collectums beräkningar kommer från Alecta och avser privatanställda tjänstemän som började ta ut sin tjänstepension under 2014.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907