Riksdagens Civilutskott vill skynda på lagförslag om skärpta krav för att få kalla sig oberoende finansiell rådgivare. Civilutskottet beslöt därför i går att man vill att regeringen prioriterar arbetet med att stärka konsumentskyddet vid finansiell rådgivning och att regeringen snarast återkommer till riksdagen med lagförslag som innebär skärpta krav för att någon ska få kalla sig oberoende rådgivare.
Att undanröja de intressekonflikter som kan uppkomma vid rådgivning till konsumenter är en del av arbetet med att stärka konsumenternas rättigheter inom det finansiella området.
Ett enigt civilutskott vill att regeringen prioriterar arbetet med att bereda förslagen i 2013 års värdepappersmarknadsutredning så att den snarast återkommer till riksdagen med lagförslag som innebär skärpta krav för att någon ska få kalla sig oberoende rådgivare vid finansiell rådgivning till konsumenter. Utskottet föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om detta. Förslaget innebär att utskottet säger ja till en motion från Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet, skriver Civilutskottet i en kommentar.
Vad det här alltså handlar om är att allianspartierna vill att regeringen snabbt ska ta fram ett lagförslag baserat på Värdepappersmarknadsutredningen som presenterades i slutet av januari.
Det förslag som lades fram av utredningen var att det blir förbjudet för oberoende försäkringsförmedlare att ta emot provisioner. Dessutom införs ett generellt förbud mot provisioner för förmedlare som vänder sig till privatkunder om provisionerna kan antas vara negativa för kunden. Det ska enligt förslaget vara Finansinspektionen som ska avgöra vad som är negativt för kunden och FI har flera gånger sagt att de ser provisioner i sig som dåliga för kunden, och det är bara i extremfallen man kan tänka sig ett eventuellt undantag.
Nu vill alltså Civilutskottet att regeringen snabbar på arbetet med att lagstifta om utredningens betänkande.
- Det här är en markering att man från utskottets sida vill prioritera den här frågan, säger Monica Hall, kanslichef på civilutskottet, till Pensionsnyheterna.