Enligt färsk statistik från valcentralen Pensionsvalet AB, som sorterar under KPA, flyttades 1,6 miljarder kr mellan bolagen på fondplattformen under kvartalet. Till det kan läggas ytterligare 621 miljoner kr som är i loppet, pågående men ännu inte avslutade.
Flytträtten på kommun- och landstingssidan öppnades i höstas i och med att de två valcentralerna, Skandikon och Pensionsvalet, tagit fram rutiner för digitala flyttar där kunderna med hjälp av e-legitimation kan begära flyttar via en webblösning.
När det gäller riktningen på flyttarna är det ickevalsalternativet KPA som får lämna ifrån sig flest försäkringar och mest kapital. I traditionell försäkring flyttades nästan 420 miljoner kr ut, samtidigt som man fick in knappt 30 miljoner kr, vilket resulterade i ett negativt flyttnetto på 389 miljoner kr.
- Det här är något vi får räkna med i och med att vi är förvalsalternativ. Det gör att de som inte gjort aktiva val eller inte gjort medvetet passiva val kan vara mer benägna att lämna oss om de utsätts för bearbetning från till exempel bankerna.. Det kommer alltid att bli ett visst utflöde för oss, säger Johan Sjöström, marknadschef på KPA Pension, till Pensionsnyheterna.
AMF fick släppa ifrån sig 2 670 försäkringar och nästan 240 miljoner kr i kapital. En viss kompensation kom ifrån 520 inflyttar, vilket gör att bolagets flyttnetto landar på knappt 200 miljoner kr i utflöde.
Samtliga tradbolag, som hanterar sina försäkringar över Pensionsvalet, hade negativa flöden. Totalt var det 644 miljoner kr som försvann ur traditionell försäkring. De landade i stället i fondförsäkring och den stora vinnaren är Nordea Liv & Pension som fick in nästan en miljard, 966 miljoner kr, till fondförsäkring, räknat netto.
Även Handelsbanken har varit framgångsrik, men inte i närheten av Nordea. Handelsbanken flyttade in styvt 176 miljoner kr men fick lämna ifrån sig drygt 61 miljoner, något som resulterade i ett flyttnetto på knappt 115 miljoner kr.
- När flytträtten skulle införas tittade vi en del på vilka effekterna blivit på andra kryssmarknader och det var tydligt att bankerna skulle komma att ta en stor del. Det ser vi nu och att Nordea är stora hänger nog samman med att de hanterar lönekonton för många i kommun- och landstingssektorn, som är vår marknad, säger Johan Sjöström.
Han tillägger att man kommer att fortsätta att kommunicera att man är försäkringsbolaget för kommun- och landstingssektorn och göra klart för kunderna att man är det etiska alternativet med låga avgifter och erbjuder garanterade pensionsbelopp, till skillnad från fondförsäkringsbolagen som inte garanterar utfallet.