Eftersom kvinnor vanligtvis gifter sig med äldre män och tar en större del av ansvar för barnen genom att gå ned på deltid får de generellt sett alltid lägre pension än sina män. Till det kommer det faktum att kvinnor lever längre än män, något som sammantaget leder fram till att kvinnor riskerar att vara änkor under en stor del av sina liv med låg pension eller i vart fall betydligt lägre än sina män.
Den här utvecklingen har blivit alltmer accentuerad under de senaste 25 åren. Det var då som riksdagen beslutade att avskaffa de gamla och livsvariga änkepensionerna och ersätta dem med könsneutral och temporär omställningspension. Parallellt med det har många av de obligatoriska kollektivavtalade efterlevandepensionerna ersatts med frivilliga återbetalnings- och efterlevandeskydd.
I en rapport finansierad av Änke- och pupillkassan, som framför allt säljer efterlevandepensioner (sic!), har ekonomijournalisten Annika Creutzer kartlagt marknaden för efterlevandeskydd i Sverige av idag. Rapporten är inget forskningsprojekt utan en sammanställning av offentliga uppgifter och statistik som hon hittat.
Hennes slutsatser är att bland annat att kunskapen om de olika efterlevandeskydden hos allmänheten (och möjligen även hos politiska beslutsfattare) är mycket låg, något som leder till att de som borde skaffa efterlevandeskydd typiskt sett högavlönade män som därmed skulle säkra den ekonomiska framtiden för sina partners inte gör det.
Istället är det betydligt vanligare att kvinnor väljer att använda sina ålderpensionspremier för att köpa extra skydd, vilket minskar deras ålderspension.
- Om det finns ord som börjar på trygg eller skydd på en valblankett är det framför allt kvinnor som väljer att kryssa i de rutorna, kommenterade SEB:s privatekonom Jens Magnusson situationen i den debatt som hölls på Änke- och pupillkassan, i samband med presentationen.
En annan, och kanske förbisedd, effekt av att svenskarna i mindre grad har mindre skydd nuförtiden, är att många äldre har stora skulder, även högre upp i åldrarna än tidigare. Den här utvecklingen lär fortsätta så länge bostadspriserna fortsätter att öka.
Annika Creutzer har under arbetet slagits av att det finns mycket stora skillnader i försäkringsskyddet i produkter som har samma namn.
- Tjänstegrupplivförsäkringarna TGL har helt olika utformning beroende på vilket kollektivavtal som gäller och många människor byter ju jobb och kan då få ett helt annan försäkring om de samtidigt byter avtalsområde, förklarade hon.
Någon enkel lösning på problemen var det ingen i debatten som satt inne med. Jens Magnusson trodde för sin del inte att politikerna skulle börja arbeta för att införa änkepensionerna igen. Hans lösning blev istället att lägga ansvaret på kvinnorna när de väljer sin partner.
- De bör inte välja att gifta sig med äldre män och inte heller välja män som inte tydligt deklarerar att de har för avsikt att dela ansvaret för barnen under uppväxten. Då skulle man kunna motverka några av de problem vi ser i dag på lång sikt, förklarade han.