På regeringssammanträdet idag väntas regeringen fatta beslut om att utreda molntjänster. Det är infrastrukturminister Mehmet Kaplan (MP) som ger i uppdrag till Pensionsmyndigheten att utreda om, och i så fall hur, staten skulle kunna använda sig av molntjänster för datalagring, i större utsträckning än hittills.
- Det första uppdraget innebär att vi ska beskriva vad molnet är, vilka risker det finns med att använda sig av molntjänster, hur man handlar upp dem och även titta närmare på vilka juridiska komplikationer som kan tillkomma om statliga myndigheter i större utsträckning än hittills väljer att lagra data i molnet, säger Peder Sjölander, avdelningschef för IT på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
En annan stor fråga att utreda är integritetsfrågan och att identifiera de risker som finns med att lagra statliga uppgifter om svenskarna i molnet.
Att pilotuppdraget går till Pensionsmyndigheten tror han beror på att man är en förhållandevis liten myndighet med ett stort behov av IT-tjänster som ändå kan fungera smidigt.
En annan fråga som man ska belysa handlar om staten bör bygga ett eget IT-moln eller om man ska handla upp de servertjänster det blir fråga om av kommersiella molnaktörer som till exempel Google, Amazon eller Microsoft.
Peder Sjölander ser flexibilitet i kapacitet som en stor möjlighet med molntjänster och tar ett exempel från Pensionsmyndigheten.
- Vi har hög belastning på våra IT-system under nio veckor per år, då vi skickar ut de orangea kuverten och många går in och tittar på webben. Om vi använt oss av molntjänster skulle det vara enkelt att då handla upp extra kapacitet för den belastningstoppen och vi behöver då inte ha egen fysisk kapacitet vid drifttoppar, något som skulle sänka våra kostnader, säger han.
Uppdraget ska vara klart att redovisa till årsskiftet och planen är, efter det man svarat på vad molnet är, i början av nästa år ska utreda hur Sveriges 300 myndigheter skulle kunna använda molnet i större utsträckning för att rationalisera IT-driften i staten.