Maratonprojektet Solvens 2 går nu in på vad som verkar vara målrakan. I går lämnade regeringen en remiss till lagrådet med förändringar i svensk lagstiftning som kommer att krävas för att få in EU-direktivet i den svenska lagboken.
I remissen föreslås att svenska försäkringsföretag som bedriver tjänstepensionsverksamhet får möjlighet att fortsätta arbeta med de äldre bestämmelserna enligt den så kallade optionen i tjänstepensionsdirektivet fram till utgången av 2019, alltså i ytterligare fyra år.
För alla som tröttnat på alla turer kring direktivet ger vi här en snabb översikt över vilka delar av försäkringsbolagens verksamhet som kommer att påverkas av det nya direktivet.
Solvens II-direktivet innehåller i huvudsak förändrade kapitalkrav för försäkringsföretagen, tydligare krav på företagsstyrning (riskhantering), förändrade regler för tillsynsprocesserna samt mer omfattande krav på försäkringsföretagens rapportering och offentliggörande av information.
Med Solvens II på plats betyder det bland annat:
Nya värderingsregler för försäkringsbolagens solvensbalansräkningar
Riskkänsliga kapitalkrav och principbaserade regler kring företagens investeringar
Mer sofistikerade kapitalkrav som är anpassade till det enskilda företagets risknivå, så kallade interna modeller
Tydligare krav på försäkringsföretagens system och processer för hantering av samtliga risker och krav på att företagen regelbundet ska göra egna bedömningar av kapitalbehovet på kort och lång sikt
De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016 med vissa övergångsregler. Det betyder att det tagit 15 år att få det nya regelverket på plats. EU-kommissionen inledde arbetet med direktivet redan år 2001.