NYHETSARKIVET
6 maj 2015 12:25
Jämställdhet blir nytt delprojekt inom pensionsöversynen
Pensionsgruppen har beslutat om ett nytt delprojekt inom ramen för den pågående pensionsöversynen för att analysera och bemöta skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner.

Det här är något som skett många gånger tidigare och slutsatserna av de studier som publicerats brukar vara enkla och närmast självklara - kvinnor får sämre pensioner än män och pensionerna är inte jämställda.

Men Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tycker trots det att det finns skäl att ta ett samlat grepp på frågan.

- Det finns mycket kunskap om den här frågan på olika håll och det finns också många påståenden om ojämställdheten i pensionerna från både myndigheter och organisationer. Vad vi nu vill göra är att säkra och samla den kunskapen för att därefter kunna diskutera frågan vidare i Pensionsgruppen, säger hon till Pensionsnyheterna.

Hon påpekar att man både i Pensionsgruppen och i de politiska partierna ofta får påstötningar om att titta på de ojämställda pensionerna.

- Vi fick nyligen ett tillkännagivande från riksdagen om att se över frågan om delad pensionsrätt, en fråga som för övrigt utretts men där man valde att inte gå vidare med den. Man valde istället att införa möjligheten att överföra pensionsrätt inom premiepensionen.

- Vad vi nu kommer att göra är att ta ett större och bredare grepp och alltså inte bara se på den frågan utan även andra som kan leda till att vi får mindre ojämställda pensioner, säger Annika Strandhäll, som tillägger att hon inte vill åtgärda grundproblemet med de ojämställda pensionerna genom att behandla symptomen.

Projektet innebär inte någon ny utredning, åtminstone inte än. Arbetet kommer att påbörjas internt i departementet med att se över de allmänna pensionernas och tjänstepensionernas bidrag till ojämställdheten, effektiviteten i nuvarande regler kring efterlevandeskydd, frågan om delad pensionsrätt vid boskillnad och om de befintliga reglerna om överföring av premiepensionsrätt kan nyttjas i större utsträckning.

- Vi har ett problem med stora skillnader mellan mäns och kvinnors pensioner. Det har sin grund i ett ojämställt samhälle och arbetsliv. Kvinnor har lägre löner, arbetar oftare deltid och tar ett större ansvar för barn och hem. Det får stor effekt på pensionen, säger Annika Strandhäll.

Frågan är bara hur man ska vända sig för att komma till rätta med problemet – om pensionen ska vara en spegling av den yrkesaktiva tiden, vilket är en av grundbultarna i pensionsöverenskommelsen.

Kanske är det så, som SEB:s privatekonom Jens Magnusson nyligen förklarade, att kvinnor borde välja yngre män för att kompensera för skillnaden i medellivslängd. Vidare borde de avtala med sina blivande partners att de tar hälften av ansvaret för barn och hem, för att på så sätt minska behovet av att kvinnor måste jobba mer deltid än män.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907