Sveriges Advokatsamfund tycker att de regler som finns i MiFid II och MiFIR, som behandlats i betänkandet Värdepappersmarknaden är fullt tillräckliga och att Sverige inte behöver några egna regler om ersättningar från tredje part.
Det skriver Advokatsamfundet i sitt remissvar på Värdepappersmarknadsutredningen. Samfundet skriver att MiFID II är ett fullharmoniseringsdirektiv som syftar till att skapa gemensamma regler i hela EU och att dessa regler redan innebär skärpningar av kundskyddsreglerna, till exempel när det gäller incitamentsregleringen. Samfundet skriver:
Att mot denna bakgrund införa en nationell särreglering som innefattar en ytterligare detaljstyrning avseende kundskyddsregler, är enligt Advokatsamfundets mening därför olämpligt, såvida inte starka skäl talar för införandet av sådana regler. Advokatsamfundet kan inte se att sådana skäl har presenterats i betänkandet.
Advokatsamfundet oroas också av att ett provisionsförbud skulle kunna påverka konkurrensen på marknaden och skriver:
Om förslaget genomförs kan många mindre aktörer komma att få avveckla sin verksamhet eller uppgå i större koncerner medan de största aktörerna kommer att koncentrera sitt utbud till de egna produkterna, i stället för att som i dagsläget också förmedla andra aktörers produkter. Därmed kan den utveckling som skett under de senaste 15 åren i Sverige med en öppen arkitektur, ökad konkurrens och en minskad marknadsandel för de största marknadsaktörerna riskera att motverkas.
Advokatsamfundet är också kritiskt till att Finansinspektionen får bestämma vilka ersättningsmodeller som är osunda och vilka som inte är det och skriver:
Gör till exempel Finansinspektionen bedömningen att en viss ersättningsmodell är osund, kommer dess bedömning att få inverkan på en tvist mellan en kund och en näringsidkare, där ersättningsmodellen har tillämpats.
Advokatsamfundet vill också att de nya regler som införs bara ska gälla framtida affärer och därmed inte gälla redan ingångna avtal och ersättningsmodeller.