Finansinspektionen har noterat att det är lite si och så med efterlevnaden av de traditionella bolagens efterlevnad av den så kallade kontributionsprincipen. Bolagen har enligt FI, i flera fall, använt överskott som ska tillhöra de sparare som varit med och skapat dem, använts för att locka nya sparare med hög återbäringsränta.
Så här skriver Finansinspektionen i konsumentrapporten:
FI har dock vid ett flertal tillfällen sett brister i hur livförsäkringsföretag behandlar sina kunder när det gäller fördelning av överskott som återbäringskapital eller utbetalning av återbäring. Detta innebär att kunderna inte får de pengar som de har rätt till och att de tvingas avstå överskott som i stället går till lockande erbjudanden till nya kunder.
FI konstaterar att lagregeln som rymmer kontributionsprincipen lämnar stort utrymme för tolkningar men att man fortsättningsvis vill att de berörda bolagen informerar hur man tillämpar regeln.
FI vill också få bättre koll på hur bolagen räknar på de över- och underskott som uppkommer i förvaltningen och hur dessa fördelas mellan de olika spararna under försäkringens hela löptid. Informationen borde bland annat innehålla uppgifter om hur uppkomna underskott ska finansieras och i vilka situationer justeringar av försäkringens värde kan behöva göras. Detta har även lyfts i andra sammanhang, bland annat i FI:s remissvar till utredningen för införandet av solvens 2, men då några framsteg hittills inte har
noterats kvarstår förslaget om utökat mandat och uppmaningen till företagen om en förbättrad information", skriver FI i rapporten.
I våras förekom flera fall av mycket stora insättningar i traditionellt förvaltade kapitalförsäkringar där nya kunder ville och ibland tilläts köpa engångsbetalda försäkringar för miljonbelopp. Både Skandia Liv och Folksam har därefter sänkt taket för maximala insättningar.