Finansinspektionen, som är regeringens expertmyndighet när det gäller finansmarknaden, väger naturligtvis tungt när regeringen ska summera remissutfallet från Värdepappersmarknadens betänkande och föra in EU-direktivens regler i svensk lagstiftning.
Efter en hastig skanning av de remissvar som kommit in kan konstateras att Finansinspektionen och Konsumentverket i praktiken är de enda som vill ha ett provisionsförbud som går utöver de begränsningar för provisioner som nämns i EU-direktiven. Nästan alla andra remissinstanser tycker att det räcker med direktivets skrivningar, och många skulle nog gärna slippa även dem.
Det ska bli intressant att se hur regeringen med finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) väljer att agera. Förutom FI och Konsumentverket finns en hejarklack till provisionsförbudet i riksdagens civilutskott där ledamöterna i total enighet uppmanat regeringen att skynda på med att införa provisionsförbud för oberoende rådgivare.
Frågan är bara om utskottet tycker som FI, att både oberoende och beroende, kort sagt alla som tar emot provisioner, ska följa med i håven. Blir det så har man medverkat till att släcka ned en hel bransch, som förre finansmarknadsministern Peter Norman (M) uttryckte saken.
Regeringen kan hämta stöd för en mildare hantering av förbudet ifrån Konkurrensverket, som i sitt remissvar förklarade att ett provisionsförbud skulle påverka konkurrensen på marknaden negativt i och med att det då skulle bli färre aktörer.
Det är dock en invändning som man från FI:s sida har svårt att förstå och man var förvånad över Konkurrensverkets remissvar.
- Det finns ju ingen konkurrens idag. Priserna på tjänsterna går ju inte ned och konsumenterna får ju inte bättre och billigare produkter, förklarade Malin Omberg områdeschef för konsumentskydd på FI, för Pensionsnyheterna på FI:s konsumentskyddsdag i går.