Finansinspektionen tillstyrker, som väntat, Värdepappersmarknadsutredningens förslag till provisionsförbud.
Finansinspektionen tycker att provisionerna är roten till många av de problem man ser på finansmarknaden och pekar på att de kan bidra till att skapa det dåliga förtroende som finansmarknadens aktörer åtnjuter hos konsumenterna.
FI hymlar inte och anser att ett totalt provisionsförbud vid både oberoende och beroende rådgivning är den väg som lagstiftaren behöver gå. Och utredningen är för tam när den menar att rådgivning som inte leder till intressekonflikter skulle kunna vara ok. Detta eftersom utredningen inte visat prov på att det skulle finnas några sådana modeller, menar FI och skriver:
Finansinspektionens erfarenhet är att de provisionsmodeller som förekommer på marknaden idag skapar intressekonflikter och att de därmed riskerar att påverka kundernas intressen negativt. Några exempel på provisionsmodeller som inte leder till intressekonflikter eller på annat sätt påverkar kundens intressen negativt har inte lyfts fram i utredningen.
FI ser positivt på att utredningen filat lite på direktivets lydelse om provisioner där man anger att man inte får ta emot och behålla ersättningar. Det har utredningen ändrat till ta emot vilket FI gillar:
Ett förbud att ta emot och behålla en ersättning från tredje man skulle innebära att företagen i princip kan behålla dagens system med provisioner mellan produktleverantörer och rådgivare. Då kommer man inte tillrätta med de intressekonflikter som provisioner för med sig, skriver FI.
På FI verkar man medveten om att ett provisionsförbud, så som FI vill ha det, totalt och heltäckande innebär att den nuvarande rådgivningsmarknaden måste stöpas om. När det väl skett öppnar man dock för att det (ur askan) ska kunna växa fram en ny marknad.
Ett förbud mot provisioner som gäller lika för all rådgivning, både oberoende och icke oberoende, skapar enligt Finansinspektionen goda förutsättningar för att en oberoende rådgivningsmarknad ska kunna växa fram. Oberoende rådgivning skulle fylla en viktig funktion på finansmarknaden, och kan antas leda till högre kvalitet och kundnytta och därmed ökat förtroende för rådgivarna. Genom att kostnaderna för rådgivningen synliggörs skapas förutsättningar för att jämföra och utvärdera rådgivningstjänsterna.
Erfarenheter från Storbritannien där provisionsförbud har införts visar att rådgivarna har blivit mer kvalificerade och att kvaliteten på rådgivningen har ökat. Vidare har utbudet av produkter som bättre svarar mot kundernas behov ökat och produktpriserna fallit. Därtill finns tecken på att en webbaserad marknad med förenklad rådgivning till lägre pris börjar växa fram. En oberoende rådgivning skulle därmed leda till en sund marknad där konsumentens intressen står i fokus.