Idag lämnade Länsförsäkringar, SEB Trygg Liv Gamla, Skandia och SPP gemensamt in ett yttrande till Lagrådet inom ramen för Lagrådets behandling av lagrådsremissen om Solvens II.
Bolagen motsätter sig förslaget i lagrådsremissen att Sverige ska införa särskilda övergångsregler för livbolagens tjänstepensionsverksamhet, ett förslag som innebär att det inte införs riskbaserade kapitalkrav för den verksamheten förrän tidigast 2020.
De fyra bolagen oroas av att konkurrensen på marknaden kan bli lidande om deras konkurrenter, läs AMF, Alecta och KPA/Folksam, får möjlighet att använda sig av de mildare reglerna i tjänstepensionsdirektivet.
Förslaget att använda den särskilda övergångsregeln för tjänstepensionsverksamhet innebär att olika regler tillåts på samma marknad för likadana produkter, vilket sätter konkurrensen ur spel och försvagar kundskyddet.
Syftet med ett riskbaserat kapitalkrav är att ge ett stabilt och långsiktigt skydd för alla svenska pensionssparare, men undantaget för tjänstepensionsverksamhet gör att majoriteten av framtidens pensionärer blir utan ökat skydd. Vinnare är de pensionsbolag som av olika skäl inte vill ta ett ökat ansvar för att mäta och hantera sina risker. Förlorare är majoriteten av svenska pensionssparare, vars tjänstepensioner kommer att få ett sämre skydd.
Förslaget att Sverige ska använda sig av övergångsregeln för tjänstepensionsverksamhet är problematiskt ur flera perspektiv och bör övervägas noga. Därför bör Lagrådet fästa särskilt avseende vid det förslaget vid sin granskning av regeringens lagrådsremiss om Solvens II.
Yttrandet till lagrådet har undertecknats av Sten Dunér, koncernchef Länsförsäkringar; Bengt-Åke Fagerman, koncernchef Skandia, Sarah McPhee, vd SPP.