Från och med idag blir det möjligt för anställda på Statens Tjänstepensionsverk, SPV, att via sin inloggning på myndighetens intranät få tillgång till sina inloggade sidor på Minpension.se. SPV blir därmed den första arbetsgivare som deltar i Min Pensions pilotprojekt som går ut på att ge anställda tillgång till sin pensionsinformation direkt via sin arbetsgivare.
- Förutsättningarna för pensionsspararna att skaffa sig information för att fatta medvetna beslut har förbättrats mycket de senaste åren. Men vi vet att många fortfarande inte utnyttjar möjligheterna som Minpension.se ger, trots att de känner till sajten väl. För oss känns det mycket spännande att låta de statligt anställda vara bland de första som får möjligheten att kunna skaffa sig information om sin pension på sin arbetsplats, säger Maria Humla, vik Generaldirektör på SPV, i en kommentar.
Min Pensions målsättning med pilotprojektet är att ansluta två större arbetsgivare, varav SPV är den ena, till lösningen under 2015 för att därefter utvärdera lösning och effekt.
Efter utvärdering av pilotprojektet hoppas Anders Lundström att SPV ska kunna ge motsvarande pensionsinformation till andra myndigheter som rapporterar till SPV genom att de ansluter sig till SPV:s tjänst enklare pensionshantering. Då ökas antalet potentiella anställda som kan ta del av informationen med nästan en kvarts miljon statsanställda på sikt.
- Man kan till exempel tänka sig att Försvarets Materielverk eller Regeringskansliet väljer att skaffa tjänsten och då blir det i ett slag flera tusen anställda som kan få se sin egen pensionsinformation via intranäten. De statliga och offentliga arbetsgivarna har normalt säkra inloggningsrutiner varför det går att hantera integritet och säkerhetsfrågor på ett bra sätt, säger Anders Lundström, vd för MinPension.se, till Pensionsnyheterna.
Han nämner att motsvarande gäller även för andra delar av den offentliga sektorn och ser till exempel de anställda i landstingen som en annan grupp som enkelt skulle kunna få del av MinPensions information via sina respektive intranät.
- Även om flertalet varit inne på Minpension.se för att få information om den egna pensionen är det fortfarande drygt två miljoner pensionssparare som inte har gjort det. Därför är det viktigt att göra det ännu enklare för individen att nå informationen genom att hitta nya kanaler och platser, säger Anders Lundström.
Att Min Pension nu vidgar sitt fokus från individuell direktaccess till att även gå via arbetsgivare beror på att man ser arbetsgivarens roll som central i individens pensionssparande.
Det är genom skatteavdraget på lönen som individen tjänar in till sin statliga pension och i de fall arbetsplatsen har tjänstepensionslösning för sina anställda är det också arbetsgivaren som betalar in denna del av pensionen. Undersökningar har visat att arbetsgivaren dessutom är en trovärdig part som kan övervinna individens eventuella motstånd mot att se över sin pensionssituation, enligt Minpension.se.