NYHETSARKIVET
21 maj 2015 12:28
Fondbolagen lovar bot och bättring med nya regler
Det blåser snålt kring fondbranschen för närvarande och nu har fondlobbyn börjat mobilisera försvarslinjerna. Debatten kring falskt aktiva fonder, alltså fonder som marknadsförs som aktiva men som i praktiken är indexfonder, är en fråga som fondbranschen nu försöker lösa med nya regler.

I går kunde Pensionsnyheterna berätta att Aktiespararna går vidare i kampen mot Swedbank Roburs två fonder Allemansfonden och Kapitalinvest där man, för spararnas räkning, vill ha ersättning för att spararna sedan 2004 fått betala för höga fondavgifter.

Totalt summeras ersättningskravet till omkring 7 miljarder kr, men kan få vittgående konsekvenser för hela fondbranschen. Swedbank Robur är ju knappast är ensamma om att sälja fonder som i praktiken speglar index, men som marknadsförs som aktiva.

Finansinspektionen, skrev, möjligen inspirerad av Aktiespararnas process, i sin Konsumentrapport i mitten av maj att man vill att fonderna blir bättre på att beskriva vad fonderna verkligen har för mål. Vidare vill man se att beskrivningen i marknadsföring och fondfaktablad bättre överensstämmer med verkligheten.

Detta sedan man hittat ett antal exempel på fonder som varit falskt aktiva och tycker att ”en fonds aktivitet i faktabladet bör kunna beskrivas på ett mer nyanserat och rättvisande sätt.”

Fondbolagens förening skickade i dag ut ett pressmeddelande där man genom sin vd Pia Nilsson förklarar att man välkomnar Finansinspektionens granskning.

- Den information om fonden som ges ska alltid vara rättvisande och därför inför föreningen skärpta krav på informationen till spararna, säger Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening i pressmeddelandet.

Fondbolagens Förening säger vidare att man har beslutat att man nu, efter samråd med FI, beslutat vidta tre åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Föreningen rekommenderar nu att jämförelseindex ska redovisas i fondernas faktablad, om det finns något som passar. Detta för att göra det enklare att jämföra fondernas historiska prestationer.

Man ska också redovisa fondens aktivitetsnivå med måttet ”active share” för att ge en bild av en fonds aktiva andel i förhållande till jämförelseindex. Föreningen har tagit fram en vägledning för hur nyckeltalet ska beräknas så att det blir enhetligt.

Till sist har man konstaterat att fondbolagens styrelser har ett ansvar för att se till att fonden förvaltas på det sätt som man beskrivit i den information som spararna fått.

Active share-måttet ska dock bara redovisas i fondernas årsredovisningar.

Pensionsnyheterna konstaterar att de här åtgärderna inte är helt nya. Redan för tre veckor sedan förklarade Pia Nilsson i en intervju i Dagens Nyheter att man fattat beslut om de här åtgärderna. Då sa hon att förändringarna inte påverkats av den process som Aktiespararna dragit igång utan att det var ”själva debatten kring de här frågorna som spelat roll”.

Pensionsnyheterna konstaterar att man dagen efter det att Aktiespararna presenterat sina krav i tvisten med ARN, går ut med i praktiken samma ”nyheter” som man gjorde för tre veckor sedan antagligen har ett samband. Om Aktiespararna får rätt kommer det att bli väldigt dyrt för fondbranschen varför man nu lovar bot och bättring.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907