Tjänstepensionsbeskattningsutredningen har gjort helt om i frågan om att tillåta inflytt av flera försäkringar till en enda. Genom att föreslå förändringar i skattelagstiftningen öppnar utredningen därmed för möjligheten att lägga samman flera försäkringar till en enda.
- Det finns ju människor som kan ha 25, 30 eller ännu fler tjänstepensionsförsäkringar och med nuvarande lagstiftning är det inte möjligt att flytta in dem till en eller flera andra. Lagstiftningen kräver att flytt måste göras till en nytecknad försäkring och det kravet kommer utredningen föreslå att man ändrar i lagstiftningen, säger Michael Runnakko, som är expert i utredningen, till Pensionsnyheterna.
Om utredningens förslag går igenom i riksdagen kommer det att göra det betydligt enklare för människor att skapa ordning bland äldre försäkringar något som enligt Michael Runnakko skapar konsumentnytta.
I praktiken tänker man sig att individen får möjlighet att påkalla en flytt av till exempel en tjänstepension. Idag krävs att det är arbetsgivaren som gör det. Om försäkringen ägs av ett aktivt företag får den anställde hämta in tillstånd för flytten hos arbetsgivaren. Om det däremot rör flytt av försäkringar där företaget upphört blir det upp till den enskilde att begära flytten.
Ändringarna gör det också möjligt att flytta försäkringar mellan kollektivavtalsområdena, något som inte heller är möjligt i dag. Det har varit ett starkt önskemål från arbetsgivarna som via Svenskt Näringsliv jobbat hårt för att få till stånd förändringen.
Länge såg det ut som att utredningen skulle ducka för den här frågan. Så sent som i mars var frågan inte ens på agendan. Men efter initiativ från utredningens experter bestämde sig utredningens ordförande till slut för att även utreda och lämna förslag i den här delen.
Frågan om att flytta försäkringar mellan avtalsområdena var något som förre
Finansmarknadsministern Peter Norman (M) drev. Han bad avtalsparterna att lösa de problem som han såg. Avtalsparterna sa sig vara villiga att göra det men behövde då lagändringar för att göra det möjligt. Och nu är de alltså nedtecknade i utredningens slutbetänkande, även om det inte är slutgiltigt justerat.
Utredningens betänkande ska presenteras den 30 juni.