Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna väntas utredningen med det långa namnet Tjänstepensionsbeskattningsutredningen att föreslå ändringar som gör det möjligt att byta tryggandeform från stiftelse till avsättning på konto i balansräkningen.
Som Tryggandelagen tolkas i dag, åtminstone av de skriftlärde, är det inte lagligt, något som utredningen nu vill se till att det blir.
Förutsättningen är dock att det handlar om ett tryggande inom ramen för det som kallas Allmän Pensionsplan, alltså en plan som innehåller regler om tryggande genom kreditförsäkring, överföring till pensionsstiftelse eller annan likvärdig anordning och som är godkänd av central arbetstagarorganisation.
I oktober 2012 meddelade statliga Vattenfall att man, efter tillstånd från Länsstyrelsen i Stockholm, skulle sluta sätta av pensionsmedel till sin pensionsstiftelse och återgå till att trygga sina förmånsbestämda tjänstepensioner direkt i balansräkningen. Beslutet innebar att man återgick till den ordning som rådde före 1999 då Vattenfalls Pensionsstiftelse bildades. Totalt innebar beslutet att sju miljarder kr successivt skulle flyttas över från stiftelsen till Vattenfall.
Länsstyrelsens beslut ledde till högljudd kritik från pensionsstiftelseexperter där man ansåg att skyddet för de anställdas framtida pensioner skulle komma att försämras i och med att man med beslutet förbigick kravet på inlösen till försäkring.
Längst gick stiftelsenestorn Anders Palm som menade att tilltaget var olagligt och han anmälde Länsstyrelsen till både Justitieombudsmannen och Justitiekanslern, för att de lämnat ett felaktigt förhandsbesked.
Tjänstepensionsbeskattningsutredningen ska lägga fram sitt betänkande den 30 juni och om det blir som utredningens ordförande Hases Per Sjöblom vill, ska Anders Palm i fortsättningen inte behöva uppröras av brott mot Tryggandelagen eftersom den ändras så att bolagen blir friare att använda de olika tryggandeformerna stiftelse, konto avsatt till pensioner eller försäkring.