Svenskarnas privata pensionssparande har minskat rejält sedan avdragsrätten begränsades vid årsskiftet. Totalt uppgick premierna för privata pensionsförsäkringar till 1,3 miljarder kronor vilket är en minskning med 34 procent jämfört med det första kvartalet 2014.
Istället för avdragsgill p-försäkring väljer svenskarna i större utsträckning att spara i kapitalförsäkringar som ökat med 39 procent under årets första kvartal. Totalt uppgick de inbetalade premierna till k-försäkringar till 77,6 miljarder kr.
Summan av de inbetalda premierna till livförsäkringar uppgick till 196,8 miljarder kronor jämfört med den föregående 12-månadersperioden. Det är en ökning med 17 procent. Ökningen drivs till stor del av kapitalförsäkringarna som nu närmar sig den nivå man hade vid årsskiftet 2009/2010 då volymen uppgick till nästan 90 miljarder kr.
Kapitalförsäkringarna hamnade i skuggan och minskade i premier när Investeringssparkontot infördes under 2012, men sedan 2013 har de ökat igen, något som enligt Svensk Försäkring hänger ihop med den slopande avdragsrätten.
Enligt Jens Henriksson, vd för Folksam, har man ännu inte sett de verkliga effekterna av att bolaget införde tak för insättningar i bolagets traditionellt förvaltade försäkringar, vilket skedde under första kvartalet. Taket ligger nu på 500 000 kr vilket gör att man inte längre kan sätta in miljonbelopp i form av engångspremier, vilket var något som många gjorde i slutet av 2014 och början av 2015.
- När man inför ett tak kan det kortsiktigt få effekten att premieintäkten ökar i och med att människor ser till att sätta in nya premier innan de nya reglerna träder i kraft. På sikt kommer dock premieintäkten att minska i och med att taket införts, säger Jens Henriksson till Pensionsnyheterna.
Han säger vidare att stoppet för privat pensionssparande nu visar att svenskarna sparar mindre, något som bekymrar honom.
- Vi har varit i kontakt med mer än 200 000 kunder för att informera dem om att avdragsrätten har upphört. Det här har lett till att vi förlorat ett antal sparare men att de befintliga spararna sparar mer varför volymerna inte påverkas i så stor utsträckning. Däremot är det dåligt för de kunder som inte sparar tillräckligt till sin pension, och för Sverige att bredden i det långsiktiga sparandet går ned, säger Jens Henriksson.