Även om Folksam idag inte säger att man har några planer på att allokera ut mer pengar till kunderna så kommer Skandias beslut ändå sätta Folksam under press att göra något.
De traditionella bolagens återbäringsräntor ligger väsentligt över vad man kan få i riskfri avkastning på marknaden. För den kund som har att välja mellan att placera kapital till 8 procents ränta i en traditionell försäkring eller i en korträntefond är valet enkelt.
Frågan är bara om nya kunder ska ha möjlighet att få del av de överskott som gamla kunder skapat. Finansinspektionen har varit på tradbolagen länge om att man bör göra något åt överskotten, inte minst i sin senaste konsumentrapport där man ägnade en del av utrymmet till frågan.
Även om Skandia nu kan hålla upp ett fikonlöv och förklara att den nu beslutade engångsallokeringen är en ren följd av att man tillämpar sin konsolideringspolicy så är det svårt att inte tro att FI varit inne och pekat, inte bara med fingret utan med hela handen, för att se till att kontributionsprincipen efterlevs.
Det är bra men på sikt blir det svårt att upprätthålla den traditionella försäkringens särart med utjämnad återbäring. Det är dels en följd av att marknaderna nu är mer volatila än tidigare men också på att kunderna agerar snabbare och utnyttjar de arbitragemöjligheter som skapas.
Tradbolagens utjämning riskerar därmed att leda till att fel kunder får överskotten, nästan oavsett hur man försöker hantera konflikten mellan nya och gamla kunder. Dagens beslut från Skandia pekar mot att vi går mot en uppdelning mellan olika räntor för olika kollektiv och då är vi tillbaka till 90-talets modell med nya och gamla pengar.
Alternativet är förstås att man slopar utjämningen och börjar med månadsvis avkastningsränta. Det skulle öka rättvisan men tyvärr ta bort något av skönheten och tryggheten i den traditionella försäkringen.