NYHETSARKIVET
29 maj 2015 12:00
Skandias engångsallokering – så vill man skapa rättvisa
Skandias beslut att nu dela ut en del av överskotten till kunderna innebär att man kommer att göra skillnad på nya och gamla kunder, när det gäller hur mycket de kommer att få. Det som nu sker är att man reserverar 18 miljarder av portföljen för återbäring men först till hösten ska det stå klart hur pengarna kommer att läggas ut på de respektive försäkringarna.

- Man ska se det här tillsammans med vårt tidigare beslut att sänka garantinivån till 80 procent för nya premier. Med de här förändringarna tycker vi att vi säkerställer kontributionsprincipen och att det skapas rättvisa mellan kunderna, säger Bengt-Åke Fagerman.

I och med beslutet sänker man den kollektiva konsolideringsnivån som varit upp på 120 procent till 112. Skandias konsolideringspolicy innebär att konsolideringen ska hållas i intervallet 95-115 och att om man under 12 månader i följd legat över 115 ska man vidta åtgärder. Kommer man över 120 ska man också vidta omedelbara åtgärder, alltså dela ut pengar till kunderna.

- Att vi valde att stanna på en nivå på 112 beror på att vi vill ta höjd för den osäkerhet som finns på marknaderna. Vi kunde valt att gå längre ned men då finns risken att vi måste ta tillbaka pengar om det uppstår en extraordinär sättning i marknaden och det vill vi inte riskera, säger Bengt-Åke Fagerman.

Under hösten kommer man att börja fördela pengarna i kundledet. Att man inte gör det på en gång beror på att det är tekniskt och praktiskt komplicerat.

- Det är resurskrävande och ändringen av garantinivåerna som vi börjat med måste först hanteras innan vi kan ta nästa steg och fördela den nu beslutade engångsallokeringen. Men de pengar som nu öronmärks till kunderna kommer att vara en del av vår portfölj och bära risk fram till dess att de allokeras till kundernas försäkringar, säger Bengt-Åke Fagerman.

Han förnekar att allokeringsbeslutet skulle bero på att Finansinspektionen skulle ställt krav på Skandia att hantera överskotten.

- Det här har vi gjort helt själva. Det är något som följer direkt av vår konsolideringspolicy, säger Bengt Åke Fagerman.

I och med att man skiftar ut pengar till kunderna kommer återbäringsräntan, som idag är 12 procent, att sänkas till 8 procent från och med den 1 juni.

– Vi har under en lång tid haft en fantastisk utveckling och överskottet ska i första hand fördelas med hjälp av återbäringsräntan. Under vissa omständigheter kan även engångsåtgärder vara aktuella och vi befinner oss nu i ett sådant läge, säger Bengt-Åke Fagerman.

Skandia har under åren 2000-2014 haft en genomsnittlig återbäringsränta på 5,4 procent. Avkastningen under årets första kvartal uppgick till 7,2 procent. Solvensgraden, det vill säga bolagets tillgångar i förhållande till de garanterade åtagandena gentemot försäkringstagarna, uppgick den 30 april till 166 procent.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907