Den 1 juni lämnade 190 SAS-anställda in en stämning till Stockholms Tingsrätt mot fackförbundet Unionen, som man tycker har fattat beslut om pensionspengar som de inte haft behörighet att fatta beslut om.
De 190 anställda menar att Unionen under SAS-krisen 2012 skrev under ett avtal som innebar att de förlorade delar av en redan intjänad pensionsförmån, något som fackförbundet inte hade rätt att göra enligt stämningsansökan.
Processen handlar om ett gammalt avtal från 1974. Då fick de anställda möjlighet att avstå lön, för att senare i livet möjliggöra en tidigare pensionsålder. I samband med krisuppgörelsen inför SAS stora besparingsprogram, 4excellenceNG, kom SAS och Unionen överens om att höja pensionsåldern till 65 år, något som de anställda sagt sig acceptera. Däremot vill de SAS-anställda få del av den förmån, pension 60-65 år, som de tycker att de tjänat in till genom att ha avstått lön genom åren.
De anställda menar att SAS nu inte behöver betala in några premier till deras försäkringar eftersom man tar i anspråk de pengar som de tycker att de löneväxlat till sig genom avtalet från 1974.
De anställda anser att det avtal som Unionen slöt med SAS 2012 innebär ett otillåtet förfogande av en enskild rätt och nu vill man ha ut värdet av det sparandet från Unionen.
I stämningsansökan skriver de SAS-anställdas ombud, advokat Ulf Öberg på advokatfirman Öberg & Associe´s AB, följande:
Enligt fast rättspraxis saknar arbetstagarorganisationer behörighet att utan särskilt bemyndigande träffa avtal med arbetsgivarparten om vad som brukar betecknas som medlemmens enskilda rätt. Partsavsikten före 2012 års avtal var att tillskapa en extra pensionsrätt utöver den ordinarie ålderspensionen och den sedvanliga tjänstepensionen från ordinarie pensionsålder. Det motiverade även den nedräkning av lönen (löneavståendet) från kärandenas sida.
Effekten av avtalet från 2012 blev att SAS slapp betala in några ytterligare premier för de år som de anställda hade kvar till 65-årsdagen. Genom att räkna in 60-65-årssparandet var de anställda överförsäkrade, varför SAS sparat in en hel del pengar genom att kunna använda pengarna från 60-årspensionen till ordinarie ITP. Frågan är bara om Unionen hade rätt att fatta det beslutet, något som de kabinanställda inte anser.
Pensionsnyheterna har beskrivit frågan mer utförligt i en artikel i Pensionsnyheterna Analys nr 1, 2013. Hör av dig till redaktionen om du av någon anledning inte sparat den och vill läsa den igen.