NYHETSARKIVET
4 jun 2015 12:55
Martin Noréus: Totalt provisionsförbud skapar bättre konkurrens
Finansinspektionens vikarierande generaldirektör Martin Noréus sa i dag i ett tal på ett möte i Fondbolagens förening att provisionsförbudet behövs eftersom rådgivare idag ”generellt saknar incitament att rekommendera bra och prisvärda produkter.”

- Vi tror att det enda sättet att lösa problemet är att se till att rådgivarna inte har något annat ekonomiskt intresse än att göra det som är bra för konsumenten. Vi anser därför att det finns ett behov av ett brett provisionsförbud som omfattar all rådgivning till konsumenter, oavsett vilken typ av företag som utför rådgivningen. Samtliga provisioner bör därför förbjudas i lag, förklarade han vilket är det man sagt i sitt remissvar på Värdepappersmarknadsutredningen.

Han passade också på att bemöta den kritik som kommit mot FI:s förslag mot ett totalt förbud.

- Det första är att ett provisionsförbud drastiskt skulle försämra konkurrensen på marknaden. Och med sämre konkurrens menar man att det kommer leda till att det finns färre rådgivare och fondbolag. Att det kommer bli färre rådgivare tror jag vi alla kan vara överens om. Men att det innebär att konkurrensen blir sämre menar vi är en felaktig slutsats. Den kommer snarare att kunna bli bättre, förklarade han.

Han menade att konkurrens bara var bra så länge som den ledde till att konsumenterna fick bättre och billigare produkter.

- Att det finns många företag som ger dåliga råd eller många fonder som är dyra i relation till sin prestation är inte en konkurrens värd att bevara. Det är bara ett dåligt system som missgynnar konsumenter. Meningsfull konkurrens handlar i stället om att det finns flera aktörer som pressar varandra att bli bättre och på så sätt leder till att konsumenter erbjuds bättre och mer ändamålsenliga produkter. Många gånger också billigare. Den typen av konkurrens får vi aldrig i dagens system. Men det skulle kunna bli verklighet om vi förbjuder provisioner. För om vi hade verkligt oberoende rådgivare, rådgivare som får betalt av konsumenterna baserat på hur duktiga de är på att hitta bra och billiga produkter, skulle det kunna förändra marknaden i grunden, förklarade han.

Han menade att billigare produkter skulle leda till högre avkastning eftersom mindre pengar då skulle försvinna i avgifter.

- Rådgivare kommer att tvingas att visa hur deras tjänster faktiskt skapar ett mervärde för konsumenterna och ju bättre prestation de kan visa desto mer kommer förtroendet för de skickliga rådgivarna att öka och med det efterfrågan på bra rådgivning sa han.

Han trodde inte heller att ett provisionsförbud skulle leda till att färre personer skulle få rådgivning i framtiden utan snarare att ett förbud skulle leda fram till att nya och enklare former av rådgivning skulle kunna komma fram.

- Det är rimligt att tro att en ny marknad kommer få rådgivare att ta fram prispressade produkter och förenklad rådgivning som bättre svarar mot behovet hos kunder med mindre placeringsbart kapital. Det skulle på sikt kunna leda till att fler, inte färre, får rådgivning trots att kunderna betalar för det själva.

Han pekade på att FI:s egna undersökningar visat att de kunder som idag får rådgivning har ett placeringsbart kapital på mellan en halv och två miljoner kronor.

- Det är mer än vad de flesta svenskar har i sparkapital och tyder på att de minst beställda idag inte får någon rådgivning att tala om. I en ny värld med bättre och riktigt oberoende rådgivare ser vi att det skulle kunna ändras, sa Martin Noréus.

Hela talet går att läsa på Finansinspektionens hemsida, www.fi.se.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907