NYHETSARKIVET
8 jun 2015 12:38
Konkurrensverket ska utreda (o)-rörligheten på fondmarknaden
Under 2013 konstaterade Konkurrensverket att rörligheten på den svenska fondmarknaden var begränsad och att många sparare var passiva, trots missnöje med sina fondinnehav. I rapporten Konkurrensen på den finansiella tjänstemarknaden – inlåning, bolån och fonder, 2013:4, skrev man så här:

”Att så många fondsparare är passiva, en del till och med missnöjda med sina innehav av fondandelar, indikerar att fondaktörerna till viss del har misslyckats med att hjälpa fondspararna att hitta rätt i det breda sortiment av fonder som idag finns på fondmarknaden. Möjligen är drivkraften svag, för banker och andra fondaktörer, att försöka få konsumenten att byta till ett för konsumenten bättre och billigare alternativ.”

Rapporten, som främst hade regeringen som mottagare, föreslog ett antal åtgärder som skulle kunna få svenskarna att bli mer aktiva och undanröja hinder för rörligheten.

Ett förslag var att göra det möjligt att byta från direktsparande i fonder till Investeringssparkonto med möjlighet till uppskov med reavinstskatt vid fondbyte. Man ville även se fler obligatoriska jämförmått än Normanbeloppet.

Men rapporten från 2013 gick inte riktigt på djupet med frågan om den bristande rörligheten varför Konkurrensverket vill gräva djupare.

På Konkurrensverket har man därför tillsatt en grupp på analysenheten under ledning av ekonomen Stefan Åkerblom som till sin hjälp också har juristen Mårten Törnqvist.

Man har i dagarna även beställt en underlagsrapport från ekonomie doktor Karl Lundwall, Copenhagen Economics, som ska försöka besvara frågor kring kundbeteendet genom ytterligare enkätundersökningar.

- Det handlar om att identifiera konsumenternas beteenden och de bakomliggande orsakerna till varför de byter eller inte byter fonder och vilka överväganden de gör mellan olika fonder och andra sparformer, säger konkurrensverkets Joakim Wallenklint, som beställt rapporten.

Den nya och fördjupade rapporten ska presenteras efter sommaren och då innehålla ytterligare förslag till åtgärder som kan förbättra marknadens funktionssätt – om man hittar några som man tror kan fungera.

Tills vidare gäller dock att avgifterna på fondmarknaden i praktiken varit oförändrade sedan 2001 och att de fyra storbankerna sitter på 60 procent av svenskarnas totala fondsparande. Bara de två observationerna, som gjordes i 2013 års rapport, talar för att det finns mer att göra för Konkurrensverket för att förbättra konkurrensen och rörligheten på fondområdet.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907