Förtroendet för den offentliga sjukförsäkringen riskerar att urholkas eftersom avtalsparternas kollektivavtalade lösningar står för en växande andel av de totala sjukförsäkringarna. Det är något som konstateras i en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
Ersättningen från den offentliga sjukförsäkringen har under de senaste 30 åren blivit allt lägre i förhållande till inkomsten. Det beror framförallt på att taket i sjukförsäkringen inte har följt med inkomstutvecklingen. Taket i den offentliga sjukförsäkringen är i dag cirka 27 800 kronor per månad, och inkomster över taket ersätts inte.
I dag har uppskattningsvis 50 procent av arbetstagarna inkomst över taket. Det kan jämföras med år 1992, då 14 procent av männen och 2 procent av kvinnorna tjänade över taket", säger Nadja Grees, författare till rapporten i ett pressmeddelande i dag.
Utvecklingen innebär att de kollektivavtalade sjukförsäkringarna blivit allt viktigare. De ersätter inkomstbortfall både under och över inkomsttaket. Den exakta ersättningsnivån beror på om personen jobbar inom stat, kommun- och landsting, är privatanställd arbetare eller privatanställd tjänsteman och hur mycket man tjänar. Den som inte har kollektivavtal på arbetsplatsen får ingen ersättning alls från detta system.
Att den offentliga försäkringen minskar i betydelse samtidigt som olika avtalsområden och inkomstgrupper får olika mycket från avtalsförsäkringarna skapar skillnader i total kompensationsnivå vid sjukdom. Det kan minska förtroendet till den offentliga försäkringen, säger Nadja Grees.
I studien har uppgifter om villkoren i den offentliga och de kollektivavtalade sjukförsäkringarna sammanställts till ett datamaterial där förändringar i total ersättningsnivå från båda dessa system studeras under de senaste 30 åren, för olika inkomst- och arbetsmarknadsgrupper.