NYHETSARKIVET
10 jun 2015 13:19
Unionen vill ha högre avsättningar till ITP – två procent mer är målet
Inför den kommande avtalsrörelsen kräver fackförbundet nu Flexpension på alla avtalsområden. Flexpension är ett nytt namn på den deltidspension som man i den förra lönerörelsen förhandlade fram på i praktiken alla avtalsområden där Svenskt Näringsliv är motpart.

Man fick dock inte med sig arbetsgivarna inom Almega men den här gången kräver man ökade pensionsavsättningar för alla.

I förra vändan fick man igenom tilläggspremier på i storleksordningen 0,5-0,6 procent av lönen som skulle kunna användas för ett mer flexibelt utträde ur arbetslivet genom möjlighet till delpension. Nu vill man att avsättningarna, som görs som tillägg till den premiebestämda ITP 1, höjs.

- Det långsiktiga målet är att avsättningarna ska komma upp till två procent utöver vanlig ITP 1 och omfatta alla avtalsområden, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, till Pensionsnyheterna.

Han säger vidare att tidigare delpensioneringsmöjligheter varit utformade så att man var tvungen att utnyttja möjligheten till delpension för att få del av de pengar som satts av för ändamålet. Med Flexpension får tjänstemännen del av pengarna oavsett om de väljer att gå ned på deltid eller inte.

- Då blir effekten istället att ålderspensionen blir högre för dem som inte utnyttjar möjligheten, säger Martin Wästfelt.

Unionen vill att möjligheten till delpension skrivs in i avtal och att arbetsgivaren ska vara skyldig att pröva den anställdes begäran om delpension, även om det inte ska vara en rättighet som den anställde har rätt att påkalla.

Enligt Martin Westfält är det inom LO-sektorn vanligt att man delar på jobb så att två personer delar på en plats i ett skiftlag. För tjänstemännen ser det lite olika ut. Där handlar det oftare om att man går ned på till exempel en 80-procentig tjänst vilket innebär att man är ledig en dag i veckan.

Hur mycket mer man kräver i ökade avsättningar i den kommande avtalsrörelsen har man ännu inte satt siffror på, men man vill ha ökningar av de avsättningar som man fick igenom i det tidigare avtalet.

Om man på sikt når önskenivån på ytterligare 2 procent, utöver sedvanlig ITP 1, betyder det att pensionspremierna hamnar på 6,5 procent av lönen för tjänstepension.

I november kommer Unionen tillsammans med övriga fyra fackförbund inom samarbetet ”Facken inom industrin” att presentera en gemensam avtalsplattform där man preciserar och sätter siffror på sina krav.

I mitten av december överlämnas avtalskraven till arbetsgivarna och förhandlingarna ska vara slutförda senast den 31 mars 2016.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907