Det är slutspurt i förhandlingarna om försäkringsförmedlardirektivet, IMD 2. I vår har förhandlingarna gått trögt, men de senaste veckorna har det lettiska ordförandeskapet som leder förhandlingarna lagt i en betydligt högre växel för att hinna klart innan Luxemburg tar över ordförandeklubban i EU den 1 juli.
Initierade källor säger dock till Pensionsnyheterna att de mest politiskt känsliga frågorna inte har diskuterats och att det därför är svårt att hinna nå en överenskommelse under letternas ordförandeskap.
Det är alltså ett stort tryck i förhandlingarna. Trots det lettiska ordförandeskapets ansträngningar är det tveksamt om de mest kontroversiella frågorna kommer att kunna lösas under de närmaste två veckorna innan letterna lämnar över ordförandeklubban i rådet till Luxemburg.
Tiden håller helt enkelt på att rinna ut för letterna, erfar Pensionsnyheterna efter att ha talat med ett antal personer som nära följer förhandlingarna i Bryssel.
Tidigare i veckan, den 8 juni, hölls en så kallad trilogförhandling mellan rådet, Europaparlamentet och kommissionen i Strasbourg för att förena de tre olika versionerna av lagtexten om försäkringsförmedlardirektivet som dessa står bakom.
Frågor som diskuterades var enligt information från ordförandeskapet till exempel begränsningar av korsförsäljning, det vill säga förbud mot tying and bundling av produkter och tjänster, maxtak för sanktioner på 700 000 euro, publicering av sanktioner samt definitioner av vilka kunskaps- och kompetenskrav en försäkringsförmedlare ska ha.
Letterna jobbar febrilt med att komma fram med kompromissförslag som parterna kan enas om i den sista inplanerade politiska trilogin den 23 juni.
Parterna är enligt de källor Pensionsnyheterna pratat med i princip överens om frågor som scope (bl a hur biluthyrare och resebyråer ska hanteras som säljer försäkringar som tilläggsförsäkringar), begränsningar av korsförsäljning av försäkringsprodukter med andra finansiella produkter och hur mycket tid försäkringsförmedlare måste lägga på vidareutbildning samt att man är beredd att ge kommissionen bemyndigande att ta fram riktlinjer för hur ett gemensamt format för ett produktinformationsdokument för försäkringar.
Källor inom regeringskansliet säger till Pensionsnyheterna att det är viktigt för Sverige att få en direktivtext som tar hänsyn till svenska ståndpunkter.
- Det är viktigt för Sverige att få IMD II på plats och det innebär att man varit beredd på en del kompromisser på slutet. Vi har till exempel varit tveksamma till att skapa ett dokument med produktinformation eftersom det inte passar ihop med svensk försäkringsavtalsrätt, men vissa medlemsländer och Europaparlamentet har drivit frågan, säger en källa, som vill vara anonym.
Det är inplanerat möten i rådet i Bryssel i två halvdagar i nästa vecka, 15-16 juni, för förhandlingar mellan medlemsländerna. Finansattachéerna ska diskutera slutsatserna i den senaste trilogen och kompromisser som man kan erbjuda kommissionen och parlamentet vid det sista inplanerade trilogmötet 23 juni.
- Det finns ett stort politiskt tryck på att komma överens. Werner Langen, Europaparlamentets rapportör (huvudförhandlare), vill inte börja om förhandlingarna från början med Luxemburg. Och letterna vill ha en politisk framgång under sitt ordförandeskap. Man ska också komma ihåg att det är ett minimidirektiv, så medlemsländerna kan gå längre med striktare reglering. Det talar för att en politisk överenskommelse är nära förestående, säger en initierad källa i Bryssel som följer förhandlingarna nära.
Under trilogen den 23 juni vill letterna också diskutera alla de politiska frågor som återstår att enas om, dvs också de politiskt kontroversiella och svårlösta frågorna kring provisionsförbud (hantering av intressekonflikter) och graden av likabehandling av investeringsprodukter i försäkringsskal med rena investeringsprodukter (definierade enligt MIFID-direktivet).
Det frågor som är svårast att enas om ska alltså förhandlas sist. Det finns dock förhoppningar om att kunna lösa frågan om provisionsförbud ganska snabbt.
- Eftersom det är ett minimidirektiv, så kan provisionsfrågan hanteras genom att Sverige och andra länder ges möjlighet att ha strängare krav än de gemensamma europeiska reglerna. Det finns en skrivning om att länder får införa strängare provisionsregler om man så önskar. Det är en fråga att ta ställning till för medlemsländerna under genomförandefasen av direktivet, säger en källa inom Regeringskansliet.
Mycket talar dock för att letterna inte kommer att hinna i mål under sitt ordförandeskap i IMD II. Tiden räcker helt enkelt inte till.
- Sista tillfället för att diskutera dessa politiskt känsliga frågor är den 23 juni för att hinna klart före 1 juli då Luxemburg tar över. Hur ska man hinna med att hitta en överenskommelse? Letterna kan inte gå till Europaparlamentet och förhandla utan ett tydligt förhandlingsmandat från medlemsländerna. Dessutom måste överenskommelsen godkännas av finansministrarna i Ekofin och av Europaparlamentet. Det kan behövas några politiska triloger till om dessa svåra frågor under Luxemburgs ordförandeskap innan man kommer i mål, säger en källa.
Även om en övergripande informell politisk överenskommelse uppnås 23 juni betyder det inte att förhandlingarna är klara.
- Det är i de tekniska detaljerna som mycket politisk dynamit ligger gömd. Och dessa tekniska förhandlingar kommer man inte hinna klart med i juni, säger en källa till Pensionsnyheterna.