När FI nu väljer att ta ut 30 miljoner kr i straffavgift i ett ärende som rör bristande regelefterlevnad, så kommer det säkert som en överraskning för många i livbolagsvärlden, som varit vana vid att Finansinspektionen mest haft lösa skott i patronbältet.
Det faktum att Carnegie häromdagen valde att inte driva process om sin straffavgift på 50 miljoner kr har säkert bidragit till att öka självförtroendet för myndighetens rättskipning.
Men det är Finansinspektionen som själva skapat sina allmänna råd som gör att man är både lagstiftare, polis, åklagare och domare.
Brottet är inte i första hand att SEB brutit mot försäkringsrörelselagen, utan mot FI:s egna allmänna råd, vars rättsliga status varit omdiskuterad.
Sheriffstjärnan blänkte nog till lite extra i och med att kammarrätten 2007 förklarade att om ett institut inte följer allmänna råd måste det emellertid framgå att institutet handlar på något annat sätt som leder till att kraven i bakomliggande bestämmelser uppfylls. Det är lätt att tolka det som att råden ska följas - ve den som inte gör det.
Nu bör det sägas att Finansinspektionen hör till de goda så länge man fokuserar på regelefterlevnad, riskkontroll och styrning av internkontrollen. Det är viktiga riskområden som är centrala i de nya Mifidreglerna.
Kritiken mot FI hade säkert blivit stenhård om det visat sig att SEB Trygg Liv skulle ha råkat illa ut och försäkringstagarnas pengar gått förlorade på grund av att man inte följt reglerna.
Men domen och den höga straffavgiften mot SEB Trygg Liv bör nog få resten av branschen att börja se om sina hus. FI har visat att man har en skarpladdad pistol och att man inte drar sig för att använda den.
Och SEB Trygg Liv verkar redan ha bestämt sig för att inte överklaga. Dessutom säger Anders Mossberg att det inte blir försäkringstagarna som får betala. Det var ett välkommet beslut.