På torsdag ska den länge väntade (och av vissa fruktade) departementsstencilen om de framtida AP-fonderna att dras i Pensionsgruppen och därefter skickas ut på remiss.
Att det då är dagen före midsommarafton gör att få kommer att kunna ta del av innehållet direkt och det kommer inte heller att bli någon presskonferens, något som fått Tredje AP-fondens ordförande Pär Nuder att reagera surt. Han och de övriga ordförandena för AP-fonderna har bara kallats till ett möte med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och hans statssekreterare Ulf Holm på torsdag kl 13.00 för en dragning om promemorian.
Då blir det knappt om tid att samla styrkorna på fonderna för att berätta om förändringarna, innan alla vill gå hem för att fira midsommar.
I ett mejl till finansdepartementets Sandra Frimann-Clausen Engel, som varit ansvarig för promemorian, skriver den förre finansministern att han aldrig upplevt maken till häpnadsväckande beredning, trots 18 års erfarenhet av regeringskansliet.
Han skriver vidare i mejlet, som Pensionsnyheterna tagit del av, följande: Jag avundas inte statsrådet Bolunds (MP) uppgift att informera om varför fem andra partier har beslutat att förstöra ett väl fungerande AP-fondssystem.
Att AP-fonderna är skogstokiga över att Pensionsgruppen tillsammans med den förra regeringen enades om att reformera AP-fonderna är känt sedan länge och just Tredje AP-fonden har stått i frontlinjen för kritiken.
De vill slippa den nämndmyndighet, AP-fondsnämnden, som ska sitta hos Pensionsmyndigheten och som ska skapa en referensportfölj som AP-fonderna ska ha som benchmark för sina placeringar.
Idén med en myndighet som överrock för AP-fonderna kommer ursprungligen från Mats Langensjös Buffertkapitalutredning men då var det meningen att fonderna skulle få friare placeringsregler samtidigt som en självständig och stark myndighet skulle utöva styrning av fonderna.
Det AP 3 nu fokuserar på är att den tummetott som den nya myndigheten ser ut att bli kommer att göra att styrningen av AP-fonderna via nämndmyndigheten hamnar direkt under finansdepartementet, som styr myndigheten via regleringsbrev.
Det är något som ändrar styrningen från dagens modell där AP-fonderna är myndigheter under riksdagen.
Det är inte bara AP-fonderna som reagerar över att de ska bli färre och få en förändrad modell för styrning. Även Svenskt Näringsliv och fackföreningsrörelsen planerar att göra gemensam sak och lobba emot förslaget till reformeringen av AP-fondssystemet.
De anser att fonderna presterat väl på senare år och lobbar nu hårt för att man i nuläget inte ska göra någonting alls efter modellen varför ändra i ett vinnande lag.
Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna är man i regeringskansliet förvånad över att man utsätts för en så enorm lobbykampanj från en myndighet (AP 3) i syfte att påverka politiker, media och parterna. En tjänsteman uttrycker saken som att det inte räcker med 18 års erfarenhet av regeringskansliet för att hitta en motsvarighet till den kampanj som nu körs av en myndighet.
Nu hör det till saken att det är en promemoria som ska remitteras och inte någon proposition som riksdagen ska rösta om. Promemorian bygger på överenskommelsen i den förra Pensionsgruppen, som slöts den 12 mars 2014, även om det finns en del djävlar i detaljerna.
Hur det kommer att gå i slutänden är oklart men det kommer att bli många kritiska röster bland remissinstanserna. Sen återstår det att se om den nya pensionsgruppen som tagit vid efter den som ingick överenskommelsen om reformen har lust att ändra i sina föregångares beslut.