NYHETSARKIVET
18 jun 2015 12:52
Pensionsgruppen tog beslut om AP-fondspromemorian
I går kväll fattade Pensionsgruppen beslut om att remittera den omtalade promemorian om reformeringen av AP-fondernas styrning, trots omfattande protester och lobbying från AP-fonder och avtalsparter.

Pensionsgruppen, som haft möjlighet att läsa den 400 sidor långa promemorian under ett par veckor, hade bara mindre synpunkter på innehållet innan man kunde fatta beslut om saken, enligt Pensionsgruppens sekreterare Stefan Oscarson.

Av de 48 rader som ligger i Pensionsgruppens överenskommelse från mars förra året har det alltså blivit 400 sidor promemoria och motståndet mot att införa en ny myndighet som överrock till AP-fonderna, att införa en referensportfölj för investeringarna och att den nya myndigheten ska styras via regleringsbrev från regeringen är de frågor som kritiserats mest.

Den här kritiken uttalades redan för ett år sedan men har tilltagit i styrka på sistone. Kritikernas strategi är nu att riva upp så mycket damm att politikerna i Pensionsgruppen inte törs gå vidare med förslaget. Arbetsmarknadsparterna tycker att det inte finns någon anledning att ändra i det nuvarande systemet med fyra självstyrande fonder särskilt som man nu tycker att de börjat leverera. Nu ska sägas att de värdeökningar som fonderna redovisat hänger intimt ihop med att de finansiella marknadernas uppgång på senare tid, även om de säkert kan redovisa viss ”skicklighetsavkastning” eller alfa på delar av sina portföljer.

Till saken hör också att de fyra fonderna trots sin "självständighet" är väldigt duktiga på att "följa John", tvärt emot vad LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson nyss sa i Ekot.

Utvärderingarna av resultaten visar ju att de har en 98-procentig samvariation, de är inte alls så olika och kreativa som det påstås, något som Buffertkapitalutredningen var mycket tydlig med.

Om det skulle visa sig att remisskritiken mot förslaget blir stark, vilket är en ofarlig gissning efter debatten under de senaste dagarna, kan det bli problem för politikerna att gå vidare med förslaget. Det skulle vara ett mycket stort politiskt nederlag efter allt som investerats i reformen av AP-fonderna.

Nu ska sägas att Pensionsgruppen redan i mars förra året kände till att det fanns kritik mot tankarna på en förändrad styrning av fonderna. Trots det lyckades man enas i Pensionsgruppen.

Det finns dock en tydlig skillnad den gången. Då var det statssekreterare Erik Thedéen (M) som var med som förhandlare och det var nog mindre problem för alliansregeringen att trampa Svenskt Näringsliv på tårna än vad det kan bli för den rödgröna regeringen att negligera kritik som kommer från de stora fackförbunden. LO, TCO och Svenskt Näringsliv har ju gått ut tillsammans och vill stoppa reformen under parollen ”if it ain´t broken – don´t fix it”.

Fast det problem man får med den strategin är att fonderna bara styrs på rätt sätt så länge finansmarknaderna utvecklas positivt. När nästa kris kommer och de 1000 miljarder som fonderna förvaltar minskar i värde kommer det säkert att komma nya rop på förändrade regler eller bättre styrning.

Ordförandena för AP-fonderna är kallade till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i eftermiddag. Och klockan 16.00 i eftermiddag kommer alla, som tycker att midsommarvädret passar för läsning, att kunna ladda ned hela promemorian och ta del av innehållet.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907