Sent på eftermiddagen, dagen innan midsommarafton, publicerade regeringen den omtalade promemorian om AP-fondernas framtid.
I förslaget till ny styrning är det, efter en hastig genomläsning av de 452 sidorna, tydligt att regeringen och Pensionsgruppen vill att AP-fonderna ska ges betydligt stramare tyglar.
Det kanske tydligaste exemplet är att man vill införa ett kostnadstak för förvaltningskostnaderna och dessutom tuffare regler för hur fonderna väljer att ersätta sina anställda.
Enligt förslaget ska den nyinrättade AP-fondsnämnden besluta om hur höga kostnaderna får vara och måttet ska relateras till storleken på det förvaltade kapitalet.
Om en AP-fond tror att man hittat på en bra förvaltningslösning eller investering som man tror kan bidra positivt till avkastningen, men blir för dyr, ska man kunna få dispens för att överskrida taket. Men då måste man först göra en ansökan till AP-fondsnämnden. Ytterst blir det ändå regeringen som avgör om de får gå över taket. Det innebär att AP-fonden inte de facto fattar beslut utan bara bereder besluten.
Regeringen håller fortfarande i fjärrkontrollen. Så här står det i promemorian:
Ansökan (om överskidande av taket) bör lämnas till AP-fondsnämnden. AP-fondsnämnden bör därefter till regeringen överlämna ett förslag till hur frågan bör hanteras. Om anledningen till avvikelsen är kraftigt fallande tillgångsvärden kan AP-fondsnämnden föreslå att kostnadstaket höjs, tillfälligt eller på längre sikt. Om detta inte är lämpligt, kan AP-fondsnämnden exempelvis föreslå att tillfälligt högre kostnader kan godkännas. Beroende på anledningen till att taket överskrids kan AP-fondsnämnden även föreslå att kostnaderna ska minskas till en nivå under kostnadstaket inom en viss tid samt helt eller delvis räknas av från kommande kostnadstak över en viss tid. Det bör överlämnas till AP-fondsnämnden att närmare utarbeta en lämplig process för sådana situationer.
I promemorian är man också ute efter ersättningarna till de anställda i fonderna, något som följer av den överenskommelse som Pensionsgruppen blev överens om i mars förra året. De ersättningar man har i AP-fonderna skulle vara samma som de som gäller i andra statliga myndigheter inom den finansiella sektorn, till exempel Riksgälden och Kammarkollegiet.
AP-fonderna har idag egna kollektivavtal men nu ska de rätta in sig i ledet och i promemorian står det så här:
Det föreslås även att bemyndigandet för AP-fonderna att teckna egna kollektivavtal tas bort, vilket innebär att myndigheterna blir bundna av de statliga kollektivavtalen.
Statens kaka är liten men säker brukar man säga, frågan är bara om det är vad de anställda i de framtida AP-fonderna ville höra.
Nu har alla inblandade sommarlovet att läsa in sig på promemorian och komma med synpunkter till den 30 oktober. De nya reglerna hur de nu kommer att se ut efter remissrundan är tänkta att träda i kraft om ett drygt år, den 1 juli 2017.