En rad institutionella placerare, förlorade stora pengar på att deras innehav i bolaget OW Bunker blev värdelöst när bolaget gick i konkurs i slutet av 2014.
OW Bunker som i sju år hade riskkapitalbolaget Altor som huvudägare, sattes på börsen under 2014. Felspekulation i derivat, fallande oljepriser i kombination med ett stort bedrägeri i bolagets verksamhet i Singapore ledde till att börsvärderingen på 3 miljarder kr föll till noll.
Nu har 28 institutioner, som varit ägare till de nu värdelösa aktierna, beslutat att stämma de bolag som låg bakom prospektet till introduktionen, Morgan Stanley och Carnegie, för att de känner sig lurade.
I en annan, parallell stämning ger man sig på den tidigare ledningen i bolaget och Altor, för att man inte korrekt upplyst om riskerna i bolaget.
Totalt handlar kraven om 800 miljoner danska kronor.
"Hela processen kring börsintroduktionen av OW Bunker och den efterföljande konkursen är olycklig. Det bör inte vara möjligt att företaget, som beskrivs i prospektet, går i konkurs bara sex månader efter börsintroduktionen. Därför är det oerhört viktigt att identifiera vad som har gått fel och få utkräva ansvar. Både för att ersätta vår kundförlust om möjligt, för att illustrera svagheterna i ramvillkoren för börsintroduktioner och inte minst se till att något liknande inte händer igen", säger Vice VD Anders Damgaard från pensionsbolaget PFA i ett pressmeddelande nu på morgonen.
"Det är vår plikt gentemot ATP:s medlemmar att försöka återvinna så mycket som möjligt av förlusten efter OW Bunkers konkurs. Det var en mycket negativ händelse på den danska aktiemarknaden och det finns ett stort behov av att klargöra händelseförloppet och att utkräva ansvar", säger PFA:s chefjurist Kenneth Joensen.
Intressant i sammanhanget är att Carnegie, som man nu planerar att stämma för prospektet, haft samma huvudägare som OW Bunker, alltså riskkapitalbolaget Altor.
Bland de 28 institutionerna som begär rättslig prövning av ansvaret för prospektet finns förutom PFA även ATP, Topdanmark, Pension Danmark, Kapitalföreningen Sampension invest, SEB Invest och Danske Invest.
Tidigare har även 3500 mindre aktieägare meddelat att de avser att inleda en rättslig process mot de ansvariga, i syfte att få ersättning för förluster som de gjort på konkursen i OW Bunker.